I datateknologiens spede barndom mente mange eksperter at datamaskiner aldri kom til ha noen plass i private hjem. De ellers så kloke hodene manglet kort sagt fantasi til å tenke seg en eneste god grunn til at folk flest skulle ha behov for sin egen datamaskin. Så feil kan man ta.

Allerede i 2015 anslo analyseinstituttet Forrester at det var to milliarder datamaskiner i bruk over hele verden. Pc-en har blitt noe vi tar for gitt, og for mange er den en både uunnværlig og selvsagt del av hverdagen.

Tid er en begrenset ressurs

Hvis vi gjør et forsiktig overslag og antar at alle disse maskinene er i bruk to timer hvert døgn, tilbringer altså menneskeheten rundt regnet halvannen billion (1 460 000 000 000) timer i året foran pc-skjermen. Mon tro hva de nevnte ekspertene fra noen tiår tilbake ville sagt om det? Mye av denne tiden er riktignok temmelig bortkastet, fordi vi ikke alltid gjør tingene på den mest effektive måten.

Du kan blant annet spare tid ved å få et program til å fullføre setninger automatisk ut fra noen få bokstaver. Det er for eksempel mulig å skrive ”adr” for å få maskinen til å fullføre adressen din automatisk. Det er også tid å spare ved å benytte seg av de mange smarte snarveiene i Windows eller å få nettleseren til selv å klikke på de evinnelige varslene om informasjonskapsler.

Mange bekker små kan få stor betydning i det totale tidsregnskapet. Hvis alle pc-brukere i hele verden kan spare bare et kvarter i døgnet ved å bruke datamaskinen mer effektivt, er den globale innsparingen på ufattelige 500 millioner timer på et år. Bare tenk på alle de gode tingene menneskeheten kunne brukt all den ekstra tiden til!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.