I oktober fikk de første pc-ene Windows 11. Det nye operativsystemet, som på overflaten kanskje ikke skiller seg veldig mye fra Windows 10, stiller strenge krav til utstyret, som mange eldre pc-er ikke kan leve opp til. Hvis du har en pc som er fra 2016 eller tidligere, er risikoen stor for at den ikke kan kjøre Windows 11.

Det vil si at du før eller siden må investere i en ny pc. Windows 11s ankomst minner oss om at det går fort i dataverdenen. De fleste av oss har en pc som ble spådd en lang levetid da vi kjøpte den. Etter hvert som årene gikk, sakket den imidlertid stadig mer akterut. Fem år er ofte nok. Da kan pc-ene vanligvis ikke følge med i utviklingen lenger.

Alle pc-er kan brukes

Så hva gjør du med den? Det å kaste den er ikke løsningen. Både av miljøhensyn og fordi en gammel pc nesten alltid kan brukes til noe. Det tar kanskje sju minutter å starte den opp, men den kan fortsatt brukes som en stasjonær bilderamme. Det kan også være at den ikke kan brukes til videoredigering. I stedet kan den innta rollen som «Internett-pc». Med andre ord: Den gamle pc-en din kan fortsatt brukes til noe meningsfullt.

Det er i grunnen bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke den gamle pc-en til. I denne artikkelserien har vi valgt fem sannsynlige scenarioer, men det finnes også en rekke andre muligheter. Du kan for eksempel bruke pc-en som spill-pc til barnebarna eller som en musikk-pc som strømmer fra pc-en til stereoanlegget. Denne første delen handler imidlertid om å bruke pc-en som en ekstra skjerm. Du har sikkert selv erfart hvordan en pc-skjerm raskt fylles opp av vinduer, slik at du forstyrres i arbeidet ditt. Det kan du gjøre noe med ved å plassere den gamle pc-skjermen som en forlengelse av hovedskjermen din.

Windows kan hjelpe deg på vei. Både den gamle og den nye pc-en må vite hva som foregår og koble seg sammen i et slags nettverk. Det er heldigvis overraskende enkelt. Før du begynner å gjøre pc-en om til en skjerm, må du gjøre noen forberedelser. Du må tilbakestille Windows og fjerne verktøy og program som gjør pc-en tregere. Nå er pc-en klar for en ny vår.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.