Hva er egentlig bedre enn å sette seg til ved en splitter ny pc? Alt i Windows går raskt og smidig; det er uendelig mye lagringsplass og alle feilene ved den gamle maskinen er blott et dårlig minne. Det kan være fristende å innvie nyanskaffelsen med det samme, installere favorittprogrammer og overføre filer – men stopp en hal! Før du begynner å bruke den nye maskinen til jobb og moro, er det nemlig en håndfull justeringer du bør gjøre for å få en best mulig start med en ny pc. De justeringene vi gjennomgår her, kan det faktisk også lønne seg å gjøre på en pc som er noen år gammel.

Da vil den få nye krefter og kanskje til og med føles som ny. Helt konkret er det snakk om fem ganske lette oppgaver, og hele prosessen er unnagjort på et drøyt kvarter. Det er imidlertid avgjørende at du gjør oppgavene i den rekkefølgen vi anbefaler. Da er du sikker på å ikke miste filer, og maskinen er beskyttet etter alle kunstens regler.

Begynn med å tilbakestille

Først tilbakestiller vi operativsystemet. Det innebærer at alle innstillingene i Windows slettes, og at operativsystemet stilles tilbake til de opprinnelige grunninnstillingene. Det kan virke merkelig å skulle gjøre dette på en ny pc, som jo bør fremstå som nettopp fabrikkny, men slik er det sjelden. Som regel har nemlig pc-produsenter som Lenovo og HP forhåndsinstallert sine egne programmer, som de færreste bruker. Programmene tar opp dyrebar lagringsplass, og noen ganger er de ganske irriterende fordi de gjør at oppstarten tar unødig lang tid.

Slike programmer blir du kvitt med en tilbakestilling. Etter tilbakestillingen går du inn i Windows-innstillingene og sørger for at de medfølgende sikkerhetsfunksjonene er aktivert. Det forekommer for eksempel at brannmuren deaktiveres ved en tilbakestilling, og det er aldri gunstig å gå på nettet uten brannmur og laste ned programmer.

Sikkerheten forsterker du ved å installere et godt antivirusprogram, og dermed er du klar til å laste ned ytterligere programmer, som Revo Uninstaller til å avinstallere Windows-verktøy. Vi forklarer naturligvis hvordan du kommer i mål med alle oppgavene i både Windows 10 og Windows 11, slik at du får en frisk og rask pc – enten den er rykende fersk fra fabrikken eller en god gammel kjenning.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.