Første gang du ser en Chromebook, ser den umiddelbart ut som en helt vanlig bærbar pc, bortsett fra en liten Chromebooklogo på lokket. Men under overflaten gjemmer det seg noe helt annet. Chromebook er Googles alternativ til Windows-datamaskiner, og i tillegg til å være små, raske og rimelige, har de også et spesielt operativsystem.

Chromebook bruker nemlig ikke Windows. Operativsystemet heter Chrome OS, og er basert på Googles nettleser, Google Chrome. Det betyr at du må ha en internettilkobling og en Google- konto før du kan dra nytte av en Chromebook. Når du først er logget inn, blir du møtt av Chrome OS, som gir deg helt andre muligheter enn du er vant til med Windows.

Til gjengjeld setter det spesielle operativsystemet også noen begrensninger for hva du kan bruke datamaskinen til. Du kan for eksempel ikke installere og bruke programmene i Komputer for alles Fordelssone, da de er beregnet på Windows-pc-er. Chromebook er derimot laget for å fungere med Android- apper og nettjenester.

Mulighet til å bruke apper

Chromebookens programmer består av Android-apper, som du har tilgang til via operativsystemets innebygde Google Play Butikk. Du kan velge blant mange apper, og de fleste av dem passer godt sammen med datamaskinen, noe som gir deg gode muligheter til å tilpasse Chromebooken. Du kan for eksempel gjøre Chromebooken til en strømmeenhet ved å laste ned strømmeapper og opprette snarveier til dem i Chrome OS.

Eller du kan skape din egen skrivemaskin med de riktige appene for tekstbehandling. En del apper fungerer best, og noen faktisk kun, hvis datamaskinen er koblet til Internett, og alt fungerer enda bedre hvis du er logget inn med en Google-konto. Du kan bruke datamaskinen ved å logge inn som gjest og gå utenom Google-kontoen, men hvis du logger inn som gjest, kan du ikke laste ned apper siden det krever innlogging til Google Play Butikk.

Uten apper er en Chromebook imidlertid ikke spesielt nyttig. Datamaskinen har ingen innebygde programmer i operativsystemet, slik som på en vanlig Windows-datamaskin. Derfor er det en god idé å opprette en gratis Google- konto hvis du ikke allerede har en.

Rimelige og gode

Til å begynne med var Chromebook mest i bruk blant studenter, siden datamaskinene er rimelige, raske å starte opp, enkle å bruke og kompatible med Googles kostnadsfrie kontorpakke. Chromebook er med tiden også blitt mer populære hos andre databrukere, og det skyldes ikke minst Google-maskinenes virkelig store trekkplaster: prisen. Du kan riktignok få Chromebook i samme (høye) prisklasse som Windows-maskiner, men det er helt normalt å finne en god Chromebook som bare koster rundt 2000 kroner.

Det er til og med ganske kraftige maskiner du får for pengene, for det finnes flere Chromebooker til en overkommelig pris som uten problemer kan kjøre apper fra Google Play Butikk, og som samtidig brukes til både strømming og tekstbehandling. Chromebooken er imidlertid best egnet til vanlig kontorbruk, og ikke til spilling eller store videoprosjekter. Som nevnt er Googles datamaskiner raske til å starte, fordi det ikke skal leses inn all verdens drivere og innstillinger når du slår på datamaskinen. Det betyr imidlertid også at Chromebooker alt i alt har færre muligheter enn en Windows-pc med alle sine innstillinger.

En Chromebook kan derfor sjelden erstatte en Windows-maskin. Men den kan være et prisgunstig supplement, som kan mye mer enn et nettbrett, men mindre enn en Windows-basert pc.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.