Jeg har hatt en del datamaskiner gjennom tidene, ikke bare privat, men også på jobb der jeg har testet en rekke forskjellige pc-er i kraft av arbeidet mitt som journalist. Og de fleste datamaskinene har jeg ikke hatt problemer med å kvitte meg med igjen. Men én datamaskin har jeg aldri vært i stand til å gi slipp på: ThinkPad X300, som jeg kjøpte på videregående i 2009.

En datamaskin bygget som en panservogn, men med SSD-disk, en veldig tynn DVD-stasjon og en vekt på bare 1,5 kilo. Alt sammen standard i selv billige datamaskiner i dag, men nærmest uhørt for en maskin fra 2000-tallet. Datamaskinen kostet derfor en hel del, men det er faktisk ikke derfor jeg har valgt å ta vare på den. Det er mer av respekt for det store ingeniørarbeidet og oppfinnsomheten som ligger bak datamaskinen.

Så hva gjør jeg da?

Hva gjør jeg med en gammel datamaskin som jeg ikke riktig kan bruke til noe, men som jeg heller ikke ønsker å kvitte meg med? Jo, jeg har nemlig installert Googles operativsystem ChromeOS på den. Og det er jeg glad for, for det har gitt ThinkPad en renessanse.

Chrome OS er et lettere operativsystem enn Windows, og datamaskinen min føles nå raskere og mer anvendelig enn før. Batteritiden er også bedre, selv om datamaskinen mest blir brukt når den er koblet til strøm. Og siden den likevel ikke klarer å kjøre store og tunge programmer, er jeg godt fornøyd med ChromeOS, som mer eller mindre er en avansert nettleser. Det er et perfekt operativsystem til mindre krevende oppgaver på datamaskinen. For eksempel kan jeg lese og svare på e-postmeldinger, sjekke oppskrifter når jeg lager middag, se videoer på YouTube og serier på Netflix og skrive og redigere dokumenter i Google Docs.

Altså kan jeg klare cirka 80 prosent av de oppgavene jeg bruker en Windows-pc til. Og hvis du tror det er veldig vanskelig å gjøre en Windows-pc om til en Chromebook, må du nok tro om igjen. Det tar faktisk ikke mer enn en halv times tid. Og Googles støtte er dessuten så god at det sannsynligvis også fungerer på datamaskinen din når det fungerte på min fra 2009. Det er derfor bare å komme i gang med dette prosjektet hvis du også har en datamaskin stående som du ikke vil kaste, men som du heller ikke helt vet hva du trenger til.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.