Hvorfor har det blitt så komplisert å stenge av datamaskinen? Hvorfor skal vi ha så mange forskjellige uttrykk når vi bare ønsker å gi den stakkars maskinen en velfortjent pause? Mens de fleste andre maskiner i hjemmet bare har en enkel på/av-knapp, har datamaskinen flere alternativer for lukking av lokket og nedstengning av pc-en.

Det er lett å bli forvirret når du skal velge mellom å stenge av datamaskinen, la den hvile eller gå i dvalemodus. Det er lett å la den bli stående på permanent slik at du slipper å ta stilling til de forskjellige nedstengningsmetodene som operativsystemet tilbyr deg. Men allikevel: De forskjellige metodene som pc-en lar deg velge mellom gir faktisk mening når du først innser at det er forskjellige løsninger til forskjellige situasjoner og formål. Når du for eksempel stenger av pc-en for siste gang før en 14-dagers ferietur, er nok de fleste enige om at den skal slås helt av.

Det kan du gjøre via startknappen eller med nedstengningsmenyen, som du får frem med hurtigtasten Alt + F4. Men det er også mange situasjoner hvor den ikke nødvendigvis skal stenges helt ned. Hva ønsker du at normalt skal skje når du lukker lokket på den bærbare pc-en? Vil du stenge av maskinen eller skal den være på? Eller foretrekker du en av mellomløsningene, som hvile- eller dvalemodus?

Klar for lynrask oppstart

Windows trenger å vite hva du foretrekker å gjøre. Hvis du angir dette, vil systemet sørge for at datamaskinen slår seg av på den måten du ønsker hver gang du stenger lokket. Du må altså bestemme deg for om det er viktigst å spare strøm eller komme raskt i gang med arbeidet igjen når du senere løfter lokket på den bærbare datamaskinen.

Du bør altså velge det alternativet du har mest behov for, og så har du alltid muligheten gjøre unntak senere hvis et annet behov skulle oppstå. I denne artikkelen går vi gjennom de ulike valgene, og vi viser deg trinn for trinn hvordan du velger de forskjellige alternativene. Du får også flere muligheter enn de som Windows tilbyr. Vi har nemlig gjort verktøyet Wise Auto Shutdown tilgjengelig i Fordelssonen.

Det er et lite program der du kan stille inn når datamaskinen skal slå seg av, starte på nytt eller lignende. Hvis du f.eks. glemmer å slå av datamaskinen om kvelden eller er i gang med en stor filoverføring, kan du nå angi at datamaskinen skal slå seg av når du er ferdig med den.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.