Det er lett å la seg friste når man står i pc-avdelingen hos en elektrokjede og bombarderes av inntrykk, spesifikasjoner og synet av kostbare datamaskiner på alle bauger og kanter. Det gjelder spesielt hvis du havner i klørne på en dyktig selger som raskt kan overbevise deg om at du ikke kan leve uten 64 GB ram og den nyeste og raskeste Intel-prosessoren – selv om du stort sett bruker datamaskinen til tekstbehandling, Netflix og litt enkel bildebehandling. Sannheten er at de fleste av dagens pc-modeller er mer enn tilstrekkelige for de oppgavene de fleste av oss bruker dem til.

Du klarer deg med mindre

For de fleste er det med andre ord ingen grunn til å bruke veldig mange tusenlapper på en bærbar pc. Du kommer langt med mindre. Vi våger faktisk å påstå at det ikke er nødvendig å betale stort mer enn 7000 kroner for en god bærbar datamaskin. For den summen får du en rask prosessor, tilstrekkelig med arbeidsminne (ram) til programmene og en skjerm som er behagelig å se på.

Spesielle behov øker prisen

Prisen blir imidlertid raskt høyere hvis du har spesielle behov eller krav. Det kan for eksempel være at du er ute etter ekstra lang batteritid – gjerne seks timer eller mer. Eller kanskje du vil ha en såkalt ultraportabel bærbar. En slik maskin er både slank og lett, og det betyr gjerne at den er satt sammen av solide materialer, slik at den tåler litt røff transport og behandling. Du kan også stille høyere krav til skjermen, for eksempel at den skal være spesielt lyssterk eller ha svært nøyaktig fargegjengivelse.

Fra prosessor til skjerm

I denne artikkelen gjennomgår vi enkeltkomponentene i en bærbar pc og kommer med forslag til hva du bør sette som minstekrav. Gjør du det, får du en høyst brukbar bærbar til en ganske fornuftig pris. Samtidig belyser vi de områdene enkelte brukere kan ha spesielt behov for, og der det kan være nødvendig å betale litt mer for å få en maskin man blir fornøyd med. Vi tar for oss alt fra prosessor til lagringskapasitet og skjermoppløsning. Lykke til med jakten på din neste pc!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.