Hvis du i årenes løp har byttet pc flere ganger enn du husker, gjenkjenner du også symptomene som får deg til å tenke at det kanskje igjen er på tide å vurdere en ny pc: Batteritiden har blitt vesentlig kortere, slik at du aldri kan bevege deg særlig langt fra en stikkontakt; Windows og de installerte programmene reagerer som lus på tjærekost, og det begynner å bli farlig trangt om plassen på harddisken. Dette er typiske svakheter som på et eller annet tidspunkt inntreffer på enhver pc, i takt med at Windows og de installerte programmene krever stadig mer av komponentene.

Dessuten vil batteriet i maskinen så smått gi opp livsånden, helt til det ikke lenger er mulig å jobbe uten ekstern strømforsyning. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med at du må ut og kjøpe ny pc. Det finnes faktisk et godt alternativ som gjør det mulig å utsette investeringen i noen år.

3 avgjørende komponenter

I stedet for å levere inn maskinen på nærmeste gjenbruksstasjon og erstatte den med en ny, kan du nemlig nøye deg med å bytte ut de komponentene som er den viktigste årsaken til at den føles gammel og treg. Der er primært tre komponenter som blir preget av høy alder, og som det derfor gir mest mening å bytte. Det gjelder batteriet, minnebrikkene og harddisken eller SSDen. Alle disse kan du lett bytte selv. Det er heller ikke sikkert at du behøver å bytte alle på én gang. Kanskje fungerer batteriet fortsatt som det skal, mens oppstarten derimot tar altfor lang tid.

Da kan du nøye deg med å oppgradere minnebrikkene (ram) og/eller bytte ut SSD eller harddisk. Det er færre komponenter som lar seg bytte ut i en bærbar pc enn det er i en stasjonær, men du kan som regel oppgradere både ram, lagringsenhet og batteri uten større problemer. Disse tre komponenttypene har dessuten blitt ganske rimelige med tiden, slik at det i de alle fleste tilfeller vil koste langt mindre enn det du må ut med for en splitter ny pc. Totalprisen for den livsforlengende kuren til akkurat din pc er i høy grad avhengig av hvor mye minne og lagringskapasitet du ønsker, om du har behov for å bytte ut alle de tre komponentene og hva slags batteri det er i maskinen.

Jo flere celler batteriet består av, desto dyrere er det. Du kan selv utføre det aktuelle regnestykket når du vet hvilke komponenter som finnes i nettopp din pc. Under selve utskiftingen kan du ganske enkelt følge veiledningene våre.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.