For et par år siden mistet jeg syv års arbeid i form av artikler, bilder og annet materiale da harddisken på min trofaste jobb-pc brøt sammen.

Stasjonen forsvant fra Filutforsker i Windows helt plutselig, og alle gjenopplivingsforsøk var nytteløse. Dessverre var den siste sikkerhetskopien, som jeg hadde lagret på DVD-er, hele ni år gammel. Du tror kanskje at denne typen harddiskkrasj bare skjer amatører, men det kan jeg altså avkrefte. Det kan potensielt skje oss alle, og det er et faktum at harddisker bare holder et begrenset antall år.

Som en tommelfingerregel bør du begynne å se etter en erstatning når harddisken har passert sin femårsdag – eller som et minimum holde ekstra godt øye med helsetilstanden. Moderne SSD-stasjoner har ofte god byggekvalitet og vil holde lenger, men heller ikke disse lagringstypene vil ha samme lange levetid som resten av datamaskinen.

En harddisk eller SSD kan erstattes uten å ruinere deg, men det kan ikke filene dine hvis du har glemt å ta jevnlige sikkerhetskopier, som i mitt tilfelle. Og det er surt å miste data fordi du ikke har undersøkt diskens helsetilstand – eller har glemt å lagre en kopi. På de neste sidene presenterer vi de relevante verktøyene, slik at du selv kan se hvordan SSD-en og harddisken din har det og få en oversikt over gjenværende levetid. Du får også verktøy for å sjekke helsetilstanden til resten av pc-komponentene.

Selv om de fleste andre komponenter, blant annet minnet eller prosessoren, kanskje ikke direkte kan føre til datatap, kan de starte en kjedereaksjon som til slutt tvinger harddisken i kne – vanligvis på grunn av for høy varme i datamaskinen.

Arkiv tapt for alltid

De fleste dataene jeg selv mistet da min 2 terabyte harddisk brøt sammen, er derimot trykket og lagret hos Komputer for alle eller på nettstedet som artikler. Katastrofen ville derfor vært betydelig større hvis det var min private harddisk med alle familiebildene som gikk tapt.

Men hvis jeg hadde vært flinkere til å ta vare på harddisken (og ta sikkerhetskopier), ville jeg i dag hatt et bedre arkiv med de faglige prestasjonene mine. Som det fremgår av denne artikkelen avslørte en helsesjekk av harddisken på min private pc at disken allerede hadde den ene foten i graven – og at det bare var et spørsmål om tid før filene mine ville være tapt for alltid. Derfor bestilte jeg straks en ny harddisk og har nå unngått ytterligere datatap.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.