I det siste har den integrerte hjelpefunksjonen i Windows blitt så god at vi ikke nøler med å anbefale den. Er du blant dem som ikke visste at det finnes innebygde hjelpefunksjoner i Windows, kan det kan skyldes to ting: Det kan være at du aldri har brukt dem, eller at du har brukt dem og blitt så skuffet at du har fortrengt opplevelsen. Det siste er ganske vanlig. Tradisjonelt har nemlig ”hjelpen” i Windows vært så elendig at det er nærliggende å sette ordet i anførselstegn. Ofte var den kun en tidstyv, mer til plunder og heft enn til nytte.

Sparsom hjelp

Med fare for å høres ut som en grinebiter, vil jeg ganske raskt sammenfatte mine egne opplevelser med hjelpen i Windows slik den var for bare et par år siden. Da kom jeg fra tid til annen til å klikke på diverse hjelpekoblinger i Windows-innstillingene. Det skjedde med et visst håp om at det kanskje denne gangen kunne være et nyttig tips i den andre enden. I neste øyeblikk åpnet nettleseren en heller hjelpeløs ”hjelpeside” fra Microsoft på nettet – selvfølgelig i Edge.

I ni av ti tilfeller ville siden være på engelsk, og innholdet var så kortfattet at det var helt ubrukelig. Ofte skjedde det også at koblingen til nevnte side ikke virket, slik at alt man fikk var en feilmelding. Høres det kjent ut? I så fall har nok også du prøvd den samme hjelpefunksjonen, som heldigvis har blitt kraftig oppdatert.

En ny og positiv opplevelse

Nå har Microsoft lagt inn et helt nytt hjelpeverktøy i både Windows 10 og 11. Det heter Få hjelp og er radikalt annerledes enn det gamle. For det første prøver det å løse problemene direkte i Windows. Bare unntaksvis kan du oppleve at nettleseren åpnes slik at du tas videre ut på nettet. For det andre inneholder verktøyet selvstendige programmer som kan bidra til å reparere Windows. Det er snakk om en slags veivisere, og de fungerer faktisk utmerket. For det tredje er verktøyet på godt norsk.

Få hjelp fungerer stort sett likt enten du bruker Windows 10 eller 11. Tipsene du får av verktøyet, varierer naturligvis etter hvilket system du bruker og faktisk også etter andre spesifikke egenskaper ved maskinen du benytter. På de neste sidene viser vi verktøyet i aksjon.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.