Fra det øyeblikket du starter Windows og til pc-en lukkes igjen, blir det lagret ganske mye informasjon om deg. Faktisk blir stort sett alt du gjør på pc-en på en eller annen måte registrert og lagret på datamaskinen eller nettet. Formålet med journalføringen er å få Windows og nettleseren til å starte og kjøre raskere neste gang du setter deg ved datamaskinen, slik at det er lettere å komme i gang igjen.

Umiddelbart virker det smart at pcen holder styr på hva du har gjort. Men opplysninger om atferden din er ofte av privat karakter, og siden de ligger lagret på datamaskinen, betyr det i praksis at andre enkelt kan få tilgang til dem. Hvis de private dataene havner i feil hender kan det bli katastrofalt, men uansett om det er kriminelle eller bare et uskyldig familiemedlem som får tak i opplysningene, er det en ubehagelig tanke at andre kan følge med på gjøremål, lese dokumenter og se bildene.

Derfor anbefaler vi programmet PrivaZer, som kan slette alle sporene du etterlater på pc-en.

Mange private opplysninger

Det er nemlig ikke nok bare å verne om privatlivet sitt på nettet. Også i Windows må du passe på, og det hjelper PrivaZer deg med. Med PrivaZer kan alle spor og private data på pcen slettes, og det er ikke småting det er snakk om. Det finnes for eksempel en historikk over hvilke dokumenter du har lest eller arbeidet med, hva dokumentene inneholder, miniatyrversjoner av slettede bilder, en liste over hvilke eksterne enheter som har vært tilkoblet og hvilke nettsider du har besøkt.

Og det er bare noen av de mange private opplysningene som lagres på pc-en og som kan fjernes helt med programmet PrivaZer. Filutforsker viser for eksempel hvilke mapper du pleier å bruke, og derfor er det lett å regne ut hvor du skal lete etter viktige filer. Selv om du tror du har gjemt Word-dokumentene godt er de ikke vanskelige å finne. Private dokumenter som f.eks. kan inneholde personnummeret ditt, blir også lagret og vist i listen over de sist brukte dokumentene, og den listen kan alle med tilgang til pc-en se.

Med noen få klikk kan nettleserhistorikken dessuten avsløre hvilke nettsider du har besøkt. Og hvis du har skrevet inn adressen eller telefonnummeret ditt i nettleseren, kan det hende at informasjonen også er lagret lokalt på pc-en. Mister du datamaskinen din, deler den med andre eller bruker en offentlig datamaskin, for eksempel på biblioteket, kan viktig og personsensitiv kunnskap om deg lett bli tilgjengelig for andre. Hvis en kriminell kommer i besittelse av datamaskinen din, kan det dermed være enkelt å få tilgang til personnummeret ditt eller betalingsopplysningene dine, og enten stjele direkte fra bankkontoen din eller bruke identiteten din til andre kriminelle handlinger.

Andre ganger er hemmelighetene bedre skjult på pc-en, men det betyr ikke at opplysningene er trygge, for IT-kyndige kan også få tak i dem med de rette verktøyene. Men PrivaZer sletter alt – også de godt skjulte sporene.

Slett alle spor

Uansett om det er skjulte miniatyrbilder av slettede bilder langt inne i operativsystemet eller den mindre skjulte listen over de sist brukte dokumentene, sørger PrivaZer for at uvedkommende ikke får tak i opplysningene. Du kan med andre ord gjøre deg mer usynlig på datamaskinen. Med et par museklikk kan du få PrivaZer til å kjøre en skanning av hele operativsystemet og deretter slette alt av spor i programmer samt slette filer i historikken i nettleseren og avslørende midlertidige filer i Windows.

I tillegg har PrivaZer også en smart funksjon som gjør det mulig å slette filer helt ved å overskrive dem med tilfeldig, meningsløs data. Dette sikrer at filene aldri kan gjenopprettes – ikke engang av programmer som er utviklet for å gjenopprette filer. Priva- Zer sletter altså alle spor etter aktivitetene dine på datamaskinen, og programmet koster ikke en krone. Bare last ned PrivaZer fra Fordelssonen og installer det. Dermed kan du få ro i sjelen, vel vitende om at du ikke lenger etterlater spor på pc-en.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.