Datamaskinens harddisk er et spesielt godt stykke mekanikk som normalt fungerer som den skal. Millioner av små biter av data skrives til den på en gjennomsnittlig arbeidsdag, og en lignende mengde data leses fra den igjen. I lys av dette er det kanskje ikke så rart at det av og til oppstår problemer med finmekanikken.

Det gjelder før eller senere også harddisken din. Problemene vil oppstå uansett om datamaskinen er utstyrt med den tradisjonelle mekaniske harddisken eller om du har gått over til den nyere og raskere SD-disken. Det er rett og slett en naturlig konsekvens av at tiden går og harddisken utsettes for hard daglig slitasje. Spørsmålet blir da hvordan du oppdager at harddisken din har problemer.

Her tegner det seg faktisk et litt komplisert bilde. Symptomene kan være mange forskjellige ting, som du nok skjønner når du leser symptomlisten som vi har skrevet her til høyre.

To spesialverktøy

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du benytte deg av Windows’ to superløsninger til å løse harddiskproblemene. Når du tenker over det, er det jo et mirakel i seg selv at det finnes verktøy som kan reparere en defekt harddisk, men det finnes altså faktisk to som Microsoft står bak. Den ene løsningen heter sfc /scannow og dreier seg om reparasjon av systemfilene.

Windows’ systemfiler ligger spredt rundt på harddisken, og en feil i bare én av dem kan resultere i irriterende feilmeldinger og at arbeidsoppgaver på pc-en rett og slett ikke kan gjennomføres. Verktøyet sfc /scannow gjenoppretter alle disse systemfilene fra en sikkerhetskopi. Det betyr at eventuelle skadede systemfiler på harddisken erstattes av en velfungerende kopi. Verktøyet kjøres fra Windows Ledetekst.

Harde og myke feil

Det andre verktøyet kalles Check Disk eller bare Feilsøking. Her tas det ikke bare hånd om filene som ligger på harddisken, men også harddisken i seg selv. Enkelt sagt finnes det to typer feil på harddiskens mange sektorer: De «myke» feilene på harddiskens sektorer oppstår hvis data skrives feil til harddisken, og disse kan du reparere med Feilsøking / Check Disk, som er en integrert del av Windows Filutforsker.

De «harde» feilene (som er rene mekaniske feil) kan Check Disk dessverre ikke gjøre noe med, og hvis Check Disk må gi opp, kan det være at du er nødt til å investere i en ny harddisk. Harddisken er noe du bør ta godt vare på. Uten harddisk, ingen datamaskin. Ta derfor heller sikkerhetskopi av filene dine én gang for mye hvis du støter på problemer. Da ender du ikke opp med en defekt harddisk som filene ikke kan reddes fra.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.