Under forberedelsene til denne artikkelen åpnet jeg hjemmesiden til en av de store elektrokjedene, klikket meg inn på menyen ”Bærbar pc” og fikk valget mellom ikke færre enn 301 forskjellige modeller. Det var både overveldende og uoversiktlig.

Tenk deg en butikkhylle med over 300 pcer å velge mellom. Man kan få beslutningsvegring av mindre. Det at mange av dem ved første øyekast ser ut til å være nærmest identiske, altså bortsett fra pris og en rad med mer eller mindre kryptiske spesifikasjoner, gjør ikke forvirringen mindre.

For hva er den praktiske forskjellen på en Intel i5 og i7 – og hva har det egentlig å si at prosessoren er av tiende eller ellevte generasjon? Hvor avgjørende er det for strømforbruk, batteritid og ytelse? Når jeg blir spurt om råd fra familie og venner som er på jakt etter en ny datamaskin, pleier jeg alltid å svare med et spørsmål: “Hva har du tenkt å bruke den til?”.

Hva trenger du?

Hva du bør kjøpe avhenger av hvilke behov du har: Skal du bruke maskinen til å redigere video? Er lang batteritid viktig? Har du ofte behov for å ha med maskinen på tur? Har du tenkt å skrive en roman, eller vil du først og fremst bruke den til å se film? Hva maskinen skal brukes til er nemlig viktig for hvilken modell du bør satse på.

Derfor har vi delt denne kjøpeguiden inn etter bruksområder, som forhåpentligvis vil treffe deg som leser – enten du er ute etter en billig bærbar som først og fremst skal brukes til e-post og Netflix og ikke bør koste mer enn 4000 kroner, eller om du vil gi full gass og kjøpe en datamaskin som kan klare alle oppgaver du utsetter den for, og som forhåpentligvis vil være god nok i mange år fremover.

Ved å lese om forskjellige bruksområder og maskiner som fyller de ulike behovene, håper vi at du får et bedre bilde av hva du bør tenke på når du kjøper ny bærbar.

Orienter deg

Når du kan stille og svare på disse spørsmålene, blir det også lettere å se forskjellene på de 301 maskinene vi nevnte. Først og fremst vil vi hjelpe deg til å forstå begrepene og de tekniske detaljene som er viktige når du skal kjøpe ny pc – enten det er snakk om prosessor, skjermkort, operativsystem, ram eller skjermtype.

Men også fordi du ved hjelp av denne informasjonen raskt kan eliminere en hel haug med maskiner som ikke oppfyller kravene, og som derfor heller ikke er aktuelle. Plutselig har 301 bærbare maskiner blitt til tre – og det gjør det mye lettere å velge.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.