Jeg har en 7 år gammel bærbar PC fra HP som jeg bruker som reserve. Den kostet ikke så mye i sin tid, men den har egentlig fungert bra.

På ett punkt henger den imidlertid litt etter: Den største svakheten ved den gamle datamaskinen er nemlig oppstarten. Tålmodigheten min settes på prøve, for det tar stadig lengre tid å få PC-en klar til bruk.

Dette har ført til at jeg bruker denne gamle PC-en bare i absolutte nødstilfeller. Når jeg endelig skal bruke den, kjenner jeg på frustrasjonen allerede før jeg setter meg ned ved skrivebordet. Når oppstarten er unnagjort, fungerer PC-en egentlig ganske bra. Den kan fint brukes til f.eks. å gå på nettet og spille av videoer.

Problemet er at den likevel ikke blir brukt, fordi jeg ikke orker den trege oppstarten. En effektiv løsning ville uten tvil være å montere en ny SSD-stasjon eller ekstra RAM – men problemet kan også utbedres helt gratis med en rekke praktiske tiltak.

Overraskende løsninger

Til denne artikkelen satte jeg meg fore å undersøke hva som kan gjøres for å få en raskere oppstart. Jeg kjente fra før til en del gode råd, og kollegene mine i redaksjonen hadde også noen tips å komme med. I tillegg har jeg søkt vidt og bredt på nettet etter forslag som vanligvis ikke er knyttet til oppstart av Windows.

På forhånd visste jeg ikke om disse tiltakene ville ha noen effekt i det hele tatt. På den gamle datamaskinen min målte jeg derfor først en oppstartstid på 2 minutter og 38 sekunder. Deretter implementerte jeg endringene én etter én, og målte kontinuerlig den nye oppstartstiden for å se nøyaktig hvilken effekt hver endring hadde på oppstarten.

Det var langt fra alle tipsene jeg prøvde som fungerte på datamaskinen min. Det ser ut til at resultatene varierer mye fra PC til PC. Jeg prøvde også noen triks som viste seg å ha en direkte negativ effekt. En såkalt diskopprydning førte f.eks. til at oppstarten tok 20 sekunder lengre tid!

Diskopprydning er derfor ingen god idé hvis målet ditt er en raskere oppstart. Et annet velkjent tiltak er defragmentering av datamaskinens harddisk, men det hadde absolutt ingen effekt, selv om defragmentering i teorien burde hjelpe eldre PC-modeller som min til å få opp farten.

Totalt fant jeg åtte forskjellige forbedringer, store og små, som jeg gjennomgår grundig på de neste sidene. Ved siden av hvert avsnitt i artikkelen kan du se den sparte tiden i sekunder. Du kan dermed følge med på hvordan jeg gikk fra en oppstartstid på 2 minutter og 38 sekunder og ned til bare 1 minutt og 3 sekunder.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.