Det er mye du må være oppmerksom på når du overveier å kjøpe ny pc. I tilbudskatalogene og i butikken er det alltid en lang liste med spesifikasjoner ved siden av de nye datamaskinene som angir hvor god og kraftig datamaskinen er. De fleste legger alltid merke til hvor mye RAM og lagringsplass datamaskinen har, mens feltet som angir pcens prosessor (også kalt CPU) ofte havner litt i bakgrunnen.

For hvordan vet du for eksempel om en AMD Ryzen 7 5700U-prosessor er god eller dårlig? Valget av prosessor har virkelig stor betydning for hvor mange år du kan bruke pc-en før den begynner å bli for treg til hverdagslige oppgaver. Og med Windows 11 er prosessorens styrke viktigere enn noen gang: Hvis du kjøper en datamaskin som leveres med Windows 11, er det selvfølgelig ikke problemer med å kjøre operativsystemet, men kjøper du en maskin med Windows 10 – som det fortsatt finnes mange av på markedet – kan du faktisk ikke være sikker på at du kan oppdatere den til Windows 11 senere.

Med det nye operativsystemet har Microsoft nemlig skjerpet kravene til datamaskinens prosessor av sikkerhetshensyn, og her kan du risikere at den nye datamaskinen får en ganske kort levetid. Microsoft slutter å støtte Windows 10 i 2025, og dermed også de pc-ene som bruker systemet. Generelt følger prisen du betaler for pc-en prosessorens styrke veldig tett: Pc-er i prisklassen 3000–4000 kroner har de svakeste CPU-ene fra Intel og AMD, mens datamaskiner til 4000– 6000 kroner ofte har CPU-er i mellomklassen med tilfredsstillende ytelse for de aller fleste oppgaver.

Først når du beveger deg opp i prisklassen 6000–10 000 kroner, finner du datamaskiner med de raskeste i7-prosessorene fra Intel eller Ryzen 7-CPU-er fra konkurrenten AMD. På de neste sidene får du en forklaring på prosessorenes modellnavn som gjør det enkelt å se om datamaskinen har lav, middels eller høy ytelse. Vi gir også noen eksempler på utmerkede prosessorer du bør velge når du skal kjøpe ny pc. Hvis du ser på en ny datamaskin som ikke leveres med Windows 11, bør du alltid sjekke om CPU-en står på Microsofts liste over godkjente prosessorer for Windows 11 før du kjøper datamaskinen. Du finner listen over godkjente prosessorer fra henholdsvis AMD og Intel på adressene nedenfor:

www.komputer.no/intelcpu

www.komputer.no/amdcpu

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.