Føler du at du verken mestrer penn og papir eller penslene i dataprogrammet Photoshop? Ta det med ro, for nå trenger du nemlig ikke fikse dette selv – det kan kunstig intelligens gjøre for deg. I disse dager skrives og menes det veldig mye om nettopp kunstig intelligens, og hvilke fordeler og fallgruver du kan oppleve når du bruker slike verktøy. En av de mest imponerende er den kunstige intelligensen Dall·E 2. Den er like avansert og imponerende som den er enkel og grei, og kanskje er det derfor den blitt så populær.

Slik bruker du Dall·E 2

Dall·E 2 fungerer mer eller mindre som en grafiker eller illustratør av kjøtt og blod. Du forteller intelligensen hva du vil ha et bilde av, og så lager Dall·E 2 et bilde til deg ut i fra denne informasjonen. Men i motsetning til en kunstner av kjøtt og blod, tar det den kunstige intelligensen bare noen sekunder å skape akkurat den stilen, motivet og graden av realisme eller abstrakthet som du angir. Det fungerer i praksis på den måten at du skriver en tekst, eller et såkalt «prompt». Et «prompt» er teksten du mater datamaskinen med og som til slutt resulterer i et bilde – forhåpentligvis slik du så det for deg da du matet datamaskinen med informasjon.

Og i promptet er det bare fantasien som setter grenser. Her kan du for eksempel skrive hva motivet skal være, men du kan også beskrive en stil, for eksempel brutalisme, eller hva slags kamera som bildet eller kunstverket skal se ut som det er tatt med, for eksempel «GoPro vidvinkel» eller «Canon EF 105 mm f/2.8». Du kan altså være så spesifikk eller uspesifikk du ønsker. Det avhenger i stor grad av hvor mye kontroll du vil ha over bildet ditt. I eksemplene på disse sidene og i resten av denne artikkelen forsøker vi å vise deg hvor varierte og imponerende bilder og kunstverk Dall·E 2 kan lage. Det kommer helt an på hva du skriver.

Kom raskt i gang

I denne artikkelen viser vi hvordan du kommer i gang med Dall·E 2. Først må du registrere deg som bruker, og så er du klar til å bli kjent med den kunstige intelligensen. Det kan ta litt tid å lære hvordan du skriver gode prompt og dermed får de beste resultatene. Det er bare ett lite minus ved Dall·E 2, den forstår ikke norsk, så kommunikasjonen med roboten foregår på engelsk.

Hvis du synes det er vanskelig å uttrykke deg godt nok på engelsk, anbefaler vi at du bruker et oversettelsesverktøy til promptene dine. Det kan for eksempel være Google Translate, som fint kan oversette ord og setninger fra norsk til engelsk, i hvert fall enkel tekst. Så nå er det bare å sette i gang, og selv oppleve hva kunstig intelligens faktisk kan få til.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.