På pc-tastaturet finner du PrScr- eller Print Screen-tasten øverst til høyre ved siden av de mindre brukte Scroll Lock og Pause/Break. Print Screen-tasten ble opprinnelig oppfunnet for å sende et bilde av skjermen til datidens matriseskrivere, men i dag brukes den i stedet til å lagre et øyeblikksbilde av enten hele skjermen eller det aktive programvinduet. Når du trykker på denne tasten samtidig med Windows-tasten, lagres det et bilde av hele skjermen på pcen, og dette gir tilgang til uvurderlig dokumentasjon.

Du kan for eksempel bruke skjermbildene hvis du skal dokumentere prisen på en vare på en nettside eller vise kunnskapsrike pc-brukere en feilmelding du får opp på skjermen din. Funksjonen er også svært nyttig når du får en melding på skjermen som du ikke rekker å lese før den forsvinner igjen. Med det lagrede skjermbildet kan du lese teksten i ro og mak og uten stress. Og du kan som nevnt både lagre et skjermbilde av det aktive vinduet på skjermen og av hele skjermen og skrivebordet. Begge deler fungerer i både Windows 10 og 11.

Hvis du bare trenger eller vil lagre et bilde av det aktive vinduet, må du holde nede Alt-tasten samtidig som du trykker på de to andre tastene. Grunnen til at denne metoden er den enkleste når du skal lagre et bilde av skjermen, er at Windows lagrer bildet direkte på harddisken din, slik at du ikke trenger å bruke et ekstra program. Du bruker altså bare to taster. Enklere blir det som sagt ikke!

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.