Det er allment kjent at et fotografi du lar ligge fremme kan bli ødelagt. Du kan søle væske på det, du kan rive det i stykker og det kan bli bleket av solen hvis det legges i nærheten av et vindu. Digitale bilder og fotografier er derimot trygge på datamaskinens harddisk. Her kan det ikke skje noe med dem, i hvert fall så lenge harddisken er sikker.

Men er de nå så trygge som vi tror? Det føles jo godt å vite at bildene dine er helt trygge når de lagres digitalt. Men sannheten er litt mer nyansert, og faktisk kan du selv være hovedårsaken til at de digitale bildene dine blir av stadig dårligere kvalitet. Uten å vite det kan det nemlig være du som er hovedårsaken til at bildene dine blir ødelagt.

Pc-en klemmer bildene dine

Når du lagrer bilder på datamaskinen, komprimeres bildet samtidig. Det vil si at bildet eller fotografiet konverteres til en fil som klemmes litt eller mye sammen for å spare på plassen. Dette gjør datamaskinen ved å fjerne hva den anser som den mest unødvendige informasjonen i bildet. Det kan for eksempel være at noen farger som ligner på hverandre får samme farge for å spare plass, slik at datamaskinen kun trenger å håndtere én nyanse. Komprimeringen har med andre ord en viss innvirkning på bildekvaliteten, og effekten avhenger av hvor kraftig komprimeringen er.

Du har kanskje opplevd at hvis du sender et bilde via sms, WhatsApp eller Facebook Messenger, er bildet plutselig ikke like skarpt, fargerikt eller kontrastfylt som det opprinnelige fotografiet. Det skyldes at denne typen tjenester foretar en større komprimering for å spare plass og dermed serverkraft – og penger – når du sender bilder til venner og bekjente. Det samme kan skje når du åpner, redgerer og lagrer bilder og videoer på datamaskinen din. Hver gang du åpner, endrer og lagrer et bilde, skjer det en komprimering og dermed et tap av kvalitet. Dette betyr at du over tid kan ødelegge kvaliteten på bildene dine uten å være klar over det.

Lagre i riktige formater

Dette er uhell du enkelt kan unngå ved å være oppmerksom på problemet og ved å lagre bildene i riktige formater når du gjør endringer i filene dine. Du kan for eksempel lagre bilder på datamaskinen i TIFF-formatet, som tar opp mer plass enn JPG- og PNG-filer, men som til gjengjeld bevarer fotografiets opprinnelige kvalitet.

I denne artikkelen vil vi vise deg hvordan du kan få bildene dine til å bevare den gode kvaliteten så lenge som overhode mulig.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.