Du er kommet hjem fra bryllupet og ser gjennom bildene av brudeparet på mobiltelefonen din. Ett av dem er helt perfekt, kanskje det beste portrettbildet du noensinne har tatt i karrieren som mobilfotograf. Begge de utkårede smiler med hele ansiktet.

I bakgrunnen ses havet og den strålende sommersolen. Det er nesten for godt til å være sant, og du gleder deg allerede til å vise det digitale blinkskudd til det lykkelige paret. Men så ser du det: I strandkanten litt lenger bort har en blek, middelaldrende strandløve funnet veien ned til vannet, der han like forsiktig dypper tærne i det store havet. «Hvor kom han fra, da?»

Han tar riktignok ikke så stor plass på bryllupsbildet, og det kan vel tenkes at ingen andre enn deg vil legge merke til fremmedelementet. Men når du først har oppdaget ham, er han helt umulig å overse. Han ødelegger hele opplevelsen av bildet.

Photoshop med Snapseed

Løsningen er klar. Han må «photoshoppes » bort. Men du trenger altså ikke bruke Photoshop-programmet fra Adobe, som i skrivende stund koster 236 kroner – i måneden! Det er nok litt i overkant av det de fleste ønsker å betale for å fjerne en villfaren strandløve eller to. Og det er heller ikke nødvendig. Appen Snapseed, som er utviklet av Google, klarer nemlig oppgaven på en flott måte.

I appen kan du zoome inn på det uønskede elementet i bildet. Uansett om det er en strandturist eller en høyspentledning på et flott naturbilde, kan du nå fjerne elementet på en ganske enkel måte ved å stryke fingeren over det. Til og med fremtredende fregner eller kviser på portrettbilder kan trylles bort med appens smarte funksjon, som de har døpt til Healing.

Bakgrunnen tar over

Nå spør du kanskje deg selv hva som egentlig skjer når du visker ut elementet? Her kommer Googles store erfaring med kunstig intelligens inn i bildet. Basert på fargene i den øvrige bakgrunnen klarer nemlig appen å gjette hvilke farger som skal erstatte elementet du vil fjerne.

Det fungerer naturlig nok best på bilder med en litt ensartet bakgrunn, slik som f.eks. naturbilder, men selv i bymotiver er vår erfaring at appen er veldig god til å gjette hvilke farger som skal erstatte den uønskede detaljen. Et utrent øye vil helt sikkert ikke oppdage at det er skjedd en endring i forhold til originalen.

Snapseed har mange andre verktøy til bildebehandling, men bare fjerning av uønskede personer, dyr og skjønnhetsflekker er nok til å redde de mest synlige feilene på bildene dine. Appen fungerer uansett om du har en iPhone eller en telefon med operativsystemet Android.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.