De gamle filmrullene fra før digitalkameraets tid er fulle av minner. Det kan f.eks. være koselige familieferier, bryllup, barnas første skritt og mye, mye mer. Dessverre står eskene med negativer ofte bare og samler støv innerst i kottet, der ingen lenger får glede av de minneverdige opplevelsene.

Det virker som en veldig krevende oppgave å få bildene fremkalt eller digitalisert – og koster det ikke også en hel del penger? Ofte er svaret ja, for det koster en del penger å få negativene fremkalt eller digitalisert av fagfolk. Som med mye annet kan du spare penger ved å gjøre det selv, men også her kan det bli dyrt, for prisen på utstyr til å skanne negativer kan lett komme opp i godt over 1 000 kroner. Derfor kommer den nye appen Kodak Mobile Film Scanner som sendt fra himmelen.

Appen er utviklet til å digitalisere negativer, og prisen du må betale er også helt overkommelig. For null kroner er det nemlig mulig å skanne hauger av negativer med mobiltelefonen.

Skann negativene lynraskt

Kodak Mobile Film Scanner, som fins som app til både Android og iPhone, sørger for at du forbløffende raskt kan forvandle gamle negativer til helt nye digitale bilder. Alt gjøres på mobiltelefonen, og det krever bare riktige forhold og en god porsjon konsentrasjon.

Det må f.eks. være en bakgrunn med kraftig lys som negativene holdes opp mot, før du får et tilfredsstillende resultat. Kvaliteten på skanningen blir nok ikke helt av samme kaliber som når en profesjonell fotobutikk fremkaller negativene for deg, men du kan få gode og flotte digitale bilder ved å skanne negativene med mobiltelefonen. Det er ingen begrensninger på hvor mange negativer du kan skanne med appen.

Gjør resultatet flottere

Som regel vil de skannede negativene ikke fremstå som helt perfekte. De kan se litt feil ut i fargene eller uskarpe i kantene, men det er heldigvis enkelt å korrigere. Kodak Mobile Film Scanner har sin egen innebygde verktøykasse som du kan bruke til å redigere direkte i appen.

For eksempel kan kontrasten endres, eller du kan øke eller redusere fargetemperaturen. Det er også mulig å bruke et av appens filtre hvis bildet trenger en oppfrisking. Hvis du vil beskjære hjørnene, finnes det et eget beskjæringsverktøy til dette. Det kan imidlertid være en god idé å gå ett steg videre og etterbehandle de skannede negativene i et bildebehandlingsprogram til pc-en. Da er det lurt å bruke programmet Adobe Photoshop Express, som kan lastes ned gratis fra Fordelssonen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.