Det var enklere før. Du knipset bare i vei med fotografiapparatet, og når filmen var brukt opp og filmrullene begynte å fylle opp skuffen, tok du en tur bort til fotobutikken. Noen dager senere var bildene fremkalt, og du kunne hente dem og sette dem i fotoalbumet ditt.

Senere kom digitalkameraet, og når minnekortet i kameraet var fullt, overførte du bare innholdet til pc-en, der du hadde samlet alle bildene og enkelt hadde kontroll på dem. I dag er det mer komplisert. Bildene dine ligger ikke nødvendigvis lenger bare på datamaskinen eller i kameraet ditt. De siste årene har det kommet til mange verktøy og sosiale medier som kan brukes til å lagre og dele bilder. Men det har også den ulempen at det kan spre bildesamlingen din og ende med at du mister oversikten når noen bilder ligger på Dropbox, noen bilder er delt på Facebook mens andre ligger på Google Foto eller lignende verktøy.

Det kan derfor være en utfordring å finne alle bildene og samle dem på ett sted. I denne artikkelen hjelper vi deg med å laste ned bildene dine på datamaskinen fra for eksempel Dropbox og Facebook, slik at du kan samle dem på ett sted – datamaskinen din. Og det kan faktisk dreie seg om veldig mange bilder. Har du for eksempel lagret bilder i Google Foto i mange år, kan det kreve atskillige GB plass, kanskje flere hundre. Derfor blir bildene vanligvis lastet ned i såkalte ZIP-filer til datamaskinen din, noe som betyr at bildene er komprimert.

Du må derfor først pakke dem ut når du har lastet ned filene med bilder fra for eksempel Facebook eller Google Foto.

Husk bildene i kjelleren

Det er ikke bare på nettet du kan ha bilder liggende. Gamle harddisker, cd-er, USB-minner og andre fysiske medier kan også inneholde bilder av stor affeksjonsverdi som det ville være synd å miste. Det kan derfor være en god idé å sjekke kontoret, kjelleren og andre steder du oppbevarer fotoutstyr og andre gamle ting, for minnekort, kameraer, harddisker og lignende utstyr for å finne gamle bilder – det er mer regelen enn unntaket at du finner et glemt bilde eller to.

I neste del av miniserien vår, som består av to deler, viser vi deg hvordan du får perfekt orden på og god oversikt over alle bildene dine – alt på ett sted! – ved å følge rådene og tipsene våre i denne artikkelen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.