Fra 2020 ble det fart på utrullingen av 5G-nettet i Norge. Dermed er standarden i dag et mulig alternativ også når du skal ha bredbåndstilkobling hjemme, i hvert fall i befolkningstette områder. Nettopp det er et viktig forbehold, da 5G-dekning på hver tue i vårt bakkete land nok ligger et stykke inn i fremtiden. Uten å bli for tekniske er det nemlig slik at 5G benytter en høyere frekvens enn tidligere standarder, og det betyr også at dekningsområdet til hver mobilmast er mindre. Det igjen betyr at det må være flere av dem, og utbyggingen tar tid og koster penger. Operatørene anslår at det vil ta 4–5 år før 5G dekker hele landet. 5G vil etter hvert kunne erstatte bredbånd også steder der kabler ikke er noe alternativ, via såkalt fast trådløst nett. Den løsningen innebærer en fast 5G-ruter med antenne montert utendørs, slik at man får et sterkere signal og bedre nett i huset. Det er også denne løsningen de viktigste norske operatørene, Telia og Telenor, tilbyr i dag. Siden utstyret er bakoverkompatibelt, kan du også få god 4G-hastighet selv om 5G ennå ikke er bygd ut der du bor. Bor du i eller nær en av de store byene, kan det også tenkes at du allerede kan velge en 5G-ruter for en permanent plassering der du bor – i stedet for bredbånd via tv- eller telekabler. Begge de to store, altså Telia og Telenor, har et tilbud som er til forveksling likt der de kommer hjem til deg og monterer en ruter med antenne på husveggen, på et sted der mottaket er best mulig. Oppsettet vi tester i denne artikkelen kan brukes fast med et egnet abonnement. I tillegg er den lille ruteren fleksibel og grei når du er på farten, ikke minst hvis du har 5G-dekning på hytta. Dermed er du helt uavhengig av fysiske tilkoblinger og installasjoner inn i huset og behøver bare å ha dekning fra en telemast. Kan en slik 5G-tilkobling også fungere så som den primære internettilkoblingen hjemme? Det får du svar på her.

Slik testet vi internett via 5G

Når du har valgt abonnement, kanskje bestilt et tvillingabonnement til den nye 5G-mobilen din, får du et simkort i posten – men i stedet for å sette kortet i telefonen, skal det nå inn i en ruter som kan levere internett hjemme eller på tur via trådløst nettverk. Ideelt sett bør vi nå få samme resultat med 5G-ruteren som vi er vant med fra et vanlig kablet internett – i beste fall enda bedre. Derfor har jeg brukt den nye nettilkoblingen på nøyaktig samme måte som jeg normalt bruker den faste tilkoblingen, og jeg har vært spesielt oppmerksom på hastigheten og eventuelle forsinkelser som forstyrrer opplevelsen når man er på nettet. Den såkalte pingtiden – altså forsinkelsen fra du klikker på noe til du ser det du ønsker på skjermen – har nemlig ofte vært et problem med tidligere mobile løsninger for tilkobling til internett. På de følgende sidene kan du selv følge erfaringene jeg gjorde – fra jeg satte simkortet i ruteren til jeg brukte tilkoblingen til de tingene jeg normalt gjør på nettet. Dermed kan du få et inntrykk av om denne 5G-løsningen kan være noe for deg.

Slik var det å bruke 5G

5G er fortsatt en ung teknologi og har verken svimlende hastigheter eller fantastisk dekning. I denne testen fungerte det likevel fint som alternativ til en tradisjonell fast tilkobling. Hvis man forventer at alt reklamen sier om 5G faktisk stemmer når man tegner et 5G-abonnement i dag, blir man imidlertid skuffet. I dag er det kun 700 MHz-båndet som er i drift. I år forventes det også at konsesjoner for 2,6 og 3,6 GHz-båndene tildeles, men datoen for når disse det skjer, er ennå ikke fastsatt.

Svært varierende hastighet

I min bruk av 5G-nettverket som vanlig nettilkobling, opplevde jeg svært varierende hastigheter – fra 4–5 Mbit per sekund og opp til cirka 100 Mbit – og det var mer eller mindre vilkårlig når jeg hadde tilgang til den høyeste hastigheten. Her er det også verdt å merke seg at dette faktisk er hastigheter du kan oppnå med det eksisterende 4G-nettverket.

Forsinkelser i kommunikasjonen

Jeg er vant til å få internett via tv-kabelen, og der er hastigheten alltid den samme, uansett hvor mange andre som for øyeblikket er koblet til hos den samme leverandøren. Slik er det ikke med dagens 5G, og selv om kapasiteten er høyere enn på 4G-nettet, har det fortsatt betydning hvor mange andre som er koblet til den samme basestasjonen som du er. Derfor kan du oppleve at hastigheten er høyere sent på kvelden og om natten, da få er på nettet. Jeg testet hastigheter og svartider (ping) ved hjelp av tjenesten speedtest.net. Jo lavere pingtid, desto bedre. På 5G-tilkoblingen lå pingtiden som regel på 21–25 millisekunder. På den kabelbaserte internettilkoblingen min er den til sammenligning 7–9 millisekunder. Det var ikke noe jeg opplevde som plagsomt ved daglig bruk av nettet, men det kan være avgjørende hvis du for eksempel har barn som gjerne spiller dataspill via nettet og har behov for lynraske reaksjonstider i spillene.

Plasseringen er viktig

Jeg testet 5G-nettet med en mobil bredbåndsruter, så det var lett å flytte rundt på den og prøve forskjellige plasseringer i boligen. Det kan være smart å sette seg inn i hvor den nærmeste basestasjonen med 5G befinner seg, slik at du unngår å plassere ruteren bak flere tykke vegger. Likevel er jeg overrasket over at jeg generelt målte lavere hastigheter i andre etasje enn i første. I teorien burde være færre hindringer når man kommer opp i høyden, men det så altså ikke ut til å stemme i denne testen. Når jeg plasserte ruteren på skrivebordet, målte jeg hastigheten til rundt 20–25 Mbit, men i vinduskarmen i samme rom økte den straks til 100 Mbit.

Kan være det beste alternativet

Ruteren jeg tester her er som sagt mobil, og det er ikke sikkert at du oppnår samme hastighet der du bor, selv om dekningskartet tyder på god dekning. Det er nemlig store lokale variasjoner. Bestiller du ”fast trådløst” internett fra en av de store leverandørene, får du fastmontert en boks utvendig på det optimale stedet og med en skikkelig antenne. Da er du også sikrest på å få det best mulige resultatet. Jeg testet utstyret i hovedstadsområdet og nær en mast, men hastigheten kan lett være lavere i mer grisgrendte strøk, som den kan være det med 4G. Der jeg bor har jeg tilgang til både kobber- og fiberforbindelser på opptil 1000 Mbit, og det kan ikke 5G måle seg med riktig ennå. Bor du et sted hvor det er vanskelig å få bredbånd via kabel, kan 5G være eller snart bli et alternativ – ikke minst fordi teknologien fortsatt er i en rivende utvikling.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.