Å bytte e-postadresse høres ut som den enkleste ting i verden. Ved første øyekast er det også det, men når man først gjør alvor av prosjektet, innser man snart at det ikke er fullt så liketil.

Til denne artikkelen skulle jeg bytte den private e-postadressen min. Jeg hadde lenge hatt en unødvendig lang og kronglete adresse, og jeg ville ha en enklere. Det kan være mange andre grunner til å bytte. For det første er det de rent estetiske og praktiske. Kan skje gifter man seg til et nytt navn og vil at det skal gjenspeiles i den nye adressen. Kanskje har man blitt eldre og synes ikke lenger ”[email protected]” er representativt for en litt mer moden personlighet. En annen grunn kan være at du bare har blitt så lei av all søppelposten på den gamle adressen at du vil starte et nytt og bedre digitalt liv. Det kan også være sikkerhetsmessige grunner til å bytte adresse. Hvis en gammel e-postadresse har vært brukt til å logge på diverse nettkontoer og har blitt kompromittert i en av de mange lekkasjene som har rammet store tjenester de siste årene, er det en god grunn til å bytte til en plettfri adresse. Det gjelder særlig hvis du samtidig husker å velge å bytte passord. Det kan også tenkes at du er helt nødt til å bytte. Det kan være hvis du har e-postkonto på en tjeneste som legges ned. I så fall må du også ha en ny e-postadresse.

Si fra til alle

Uansett hva årsaken er, så er det mulig. Man oppretter en ny konto et sted. For meg er det naturlig å velge Gmail, som lenge har vært min foretrukne nettjeneste. Den er nemlig brukervennligheten selv. Ikke bare er det lett å opprette en ny konto, Google er også så vennlig å hjelpe deg med å importere e-postmeldinger fra den gamle kontoen. Gmail hjelper deg hvis du har brukt Gmail tidligere, men også hvis du bytter til en annen leverandør. Det siste er riktignok litt mer komplisert. Når den nye e-postkontoen er opprettet og både e-postarkivet og kontaktene er importert til denne, må du gjøre resten av verden oppmerksom på endringen. For min del skjedde det ved at jeg sendte en e-post til utvalgte venner og kjente om at jeg heretter var å finne på den nye adressen. Det kan være vanskelig å huske alle som har sendt deg e-post i årenes løp og hvem av dem som kan tenkes å ville gjøre det igjen. Likevel anbefaler jeg ikke å ganske enkelt sende én melding til alle på kontaktlisten. Du bør ta jobben med å sortere den manuelt. Det er også en rekke selskaper, myndigheter og institusjoner som skal informeres. Det gjelder banker, Altinn, skattevesenet, vegvesenet, biblioteket, posten, Digipost og flere andre. For min del var likevel den delen av jobben ganske raskt unnagjort og tok cirka en time med fokusert arbeid.

Alt var ordnet, men så …

Snart måtte jeg innse at det var en del ting jeg ikke hadde tenkt på i forbindelse med overgangen til den nye e-postadressen. En del av dem hang sammen med den gamle e-postadressen. Den opprinnelige tanken var at den nye adressen skulle fases inn i ro og mak i løpet av en måneds tid. Det skulle vise seg å være for ambisiøst. En stor del av problemene hadde å gjøre med at også den gamle kontoen var på Gmail. Vanvittig store deler av livet mitt var knyttet til nettopp den e-postadressen og øvrige Google-tjenester. Jeg hadde nesten 10 GB med bilder liggende på den gamle kontoen, og det var en betydelig oppgave å overføre dem til den nye. Det samme gjaldt dokumentene mine i Google Dokumenter, og den gamle e-postadressen var da også primærkontoen på OnePlus-mobilen. Det betyr blant annet at det er den kontoen jeg bruker hvis jeg vil ha med alle appene over på en ny telefon. Det er med andre ord lettere sagt enn gjort å bytte primærkonto på mobilen. Til syvende og sist valgte jeg en pragmatisk tilnærming og beholdt den gamle e-postadressen til disse formålene. Det er selvfølgelig ikke optimalt å spille på to hester, men i mitt tilfelle var alternativet for uoversiktlig. 

Etterdønningene

Nå, en måned etter at jeg byttet e-postadresse, blir jeg fortsatt minnet på det nesten daglig. E-post til den gamle adressen videresendes fortsatt, slik at jeg stadig vekk blir minnet på at Netflix, sameierforeningen og så videre fortsatt har den gamle adressen min i registrene sine. Påminnelsene blir likevel færre ettersom tiden går, og det tyder på at jeg nok kommer i mål en dag.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.