«Du har vunnet en reise!», «Kjøp denne Samsung-telefonen til 70 % rabatt!» og «Gratulerer, her er dine 1304 bitcoins. Løs dem inn allerede i dag.» Hvis en melding i innboksen din høres for god ut til å være sann, er det sannsynligvis søppelpost.

E-postmeldingene som lover gull og grønne skoger er ikke bare irriterende – de kan også være direkte skadelige. Det er nemlig ikke alltid bare uønskede reklamemeldinger som havner i innboksen din. Søppelpost kan også være et forsøk på nettfiske, dvs. at avsenderen prøver å få tilgang til dataene dine, kontoene dine eller til og med datamaskinen din.

Uansett om det er reklame eller nettfiske, er budskapet i denne artikkelen det samme: Sett opp et forsvar rundt innboksen din slik at du bare får de e-postmeldingene du ønsker å motta og faktisk kan bruke.

Slik unngår du søppelpost

Dermed unngår du å bli lokket til å kjøpe noe du egentlig ikke ønsker, eller til å gi fra deg opplysningene dine. Samtidig trenger du ikke bruke lang tid på å rydde i innboksen, fordi det vil være færre forstyrrende e-postmeldinger å slette.

Den gode nyheten når det gjelder søppelpost er nemlig at det kan unngås. Den mindre gode nyheten er imidlertid at det ikke kan gjøres med bare ett klikk på en knapp, spesielt ikke hvis du allerede får mye søppelpost i innboksen. Løsningen er like deler av forebygging og behandling. For hvis du mottar mye søppelpost, har det sannsynligvis noe å gjøre med hvordan du opptrer når du er på nettet.

Hvis du for eksempel ofte og ukritisk deler ut e-postadressen din til høyre og venstre og den er fritt tilgjengelig på nettet, er det større sannsynlighet for at du mottar mye søppelpost. Melder du deg på mange konkurranser, deltar i undersøkelser og lignende, kan du også risikere at e-posten din havner feil og at du begynner å motta søppelpost.

Men det er hjelp å få, og i denne artikkelen viser vi deg hvordan du får gode e-postvaner slik at du unngår søppelpost. Vi viser deg også hvordan du rydder slik at innboksen blir oversiktlig.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.