Når du har brukt så mye tid og krefter på å lage en flott hjemmeside, er det jo ergerlig hvis ikke andre finner den. De fleste finner nye nettsider via Google, og du må gjøre litt ekstra fotarbeid for å sikre at siden din får en prominent plassering blant søkeresultatene. Det er nemlig der de fleste klikker.

Slikt arbeid kalles også SEO, som står for "search engine optimization” – eller søkemotoroptimalisering på norsk. Det handler ganske enkelt om å optimalisere nettsiden, slik at Google vil vise den høyt oppe blant alle de andre søkeresultatene som siden konkurrerer med.

Derfor arbeider blant annet bedrifter svært systematisk og profesjonelt med SEO, ettersom det er mange besøkende og dermed mye penger å tjene på å ha en nettside som havner høyt i søkeresultatene. Det er nemlig der de fleste klikker når de søker etter noe.

Google straffer tunge sider

Du behøver imidlertid ikke å drive et større selskap og legge ned store ressurser for å jobbe med SEO. Du kommer langt med mindre. I denne artikkelen får du flere gode råd og verktøy til å optimalisere nettsiden din, slik at den havner høyere i søkeresultatene til Google.

Det er aktuelt enten du har en nettside om en hobby, driver en liten butikk eller kanskje en forening eller klubb som skal tiltrekke seg nye medlemmer. Det er blant annet viktig at nettsiden ikke er for tung og bruker for lang tid på å lastes inn. Den blir for eksempel treg hvis siden har mye innhold og kanskje mange høyoppløste bilder.

Slikt straffes hardt av Google, fordi mange brukere er utålmodige og vil ha raske resultater. Det er også viktig at siden vises riktig på mobilskjermen. I dag kommer nemlig mer trafikk fra mobiler og nettbrett enn fra tradisjonelle datamaskiner.

Likevel finnes det ingen fullstendig skuddsikker metode for å få nettsiden din høyt opp blant resultatene til Google. Det er hundrevis av kompliserte algoritmer og tekniske aspekter som spiller inn når Google rangerer hjemmesider – og bare Google kjenner alle. Derfor blir du heller aldri helt ferdig med å optimalisere nettsiden din. Den må nemlig oppdateres fortløpende.

Følger du rådene og tipsene på de neste sidene, er du imidlertid godt i gang med å gi nettsiden din en langt bedre plassering blant søkeresultatene til Google.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.