I noen chat-tjenester vises det en liten, grønn sirkel. Andre steder står det bare ordet «aktiv» eller «online» ved siden av et navn. Indikasjonene på at noen er på nettet og har en chat-tjeneste eller en app åpen, kan hjelpe deg med å finne ut om en person er klar til å kommunisere ved skjermen eller ikke. Eller: Det var antakelig det opprinnelige formålet med den lille, avslørende indikatoren.

Men selv om en person er på nettet, betyr ikke det nødvendigvis at personen ser meldingen du sender til vedkommende. Det betyr bare at personen bruker den samme appen eller det samme programmet som du gjør akkurat da. Og selv om det kanskje har vært tilsiktet, er det heller ikke nødvendigvis en invitasjon til en samtale bare fordi en person er pålogget. Derimot kan det være ganske irriterende å bli kontaktet via Messenger umiddelbart når du åpner Facebook, eller at det tikker inn meldinger i Google Chat så snart du sjekker innboksen. For når vi bruker Facebook og Gmail er det ikke alltid med tanke på å snakke med andre, som det for eksempel er i chat-tjenester som WhatsApp og WeChat.

Ofte er det jo bare for å lese nyheter eller sjekke e-post at vi logger på Facebook eller Gmail. For undertegnede er det nesten forbundet med en ubehagelig følelse at andre kan holde øye med når jeg er på sosiale medier, fordi det dukker opp en indikator ved navnet mitt i kontaktlisten i chat-delen.

Skjul statusen som aktiv

Løsningen er å skjule statusen som aktiv. Det er enkelt å gjøre både på Facebook og i Gmail, og du kan fortsatt skrive med andre selv om du har skjult at du er pålogget. Den eneste forskjellen er ganske enkelt at andre ikke kan se at du er aktiv. Ved å skjule statusen unngår du også misforståelser der en person tror at du ignorerer vedkommende fordi du ikke har svart på en melding, selv om han eller hun kan se at du er på. Ved å stå som «offline» kan du i stedet med god samvittighet svare vedkommende når du har tid til det.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.