I år var det min tur til å arrangere den store, årlige familiefesten. Det betød at slektninger fra hele landet skulle treffes for å ha det hyggelig og gjøre ting sammen. Det innebar selvsagt en del logistikk i forbindelse med kontaktinformasjon, ruteveiledninger, bilder, matmenyer og mye annen informasjon som skulle kommuniseres til veldig mange mennesker.

Løsningen jeg valgte var en enkel og oversiktlig nettside som hadde plass til alt det deltakerne hadde bruk for. Det tok omtrent en time å lage siden. Den ble godt mottatt av familiemedlemmer i alle aldre fordi all informasjon ble gjort tilgjengelig på en rask og enkel måte. På siden var alt samlet på ett sted, så vi slapp å styre med ting som Messenger, e-postmeldinger og mange telefonsamtaler.

Nettsiden for familiefesten illustrerer to viktige poeng om nettsider: For det første trenger det ikke ta mye tid å lage en nettside. Det kan gjøres på fem minutter, men du kan også bruke mer tid hvis du vil. Jeg brukte en time på å sette opp den ferdige nettsiden, og resultatet ble ganske bra. Tidligere kunne det ta både dager og uker å få på plass en god nettside. Det andre poenget er at slike nettsider ikke trenger å være store og flotte mesterverk.

Nettsiden skal bare inneholde den informasjonen som deltakerne kunne behøve. I dette tilfellet var det all informasjon om festen, som for eksempel tid og sted, hva hver enkelt skulle ta med samt priser og så videre.

Ha et tydelig mål

En nettside kan brukes til mange ting. Du kan for eksempel samle familiens gaveønskelister slik at de enkelt kan deles med de andre deltakerne fremfor at alle skal sende SMS, e-post eller andre former for beskjeder frem og tilbake. Og så kan du oppdatere ønskelistene løpende hvert år, etter hvert som ønskene oppfylles.

Nettsiden kan være akkurat så enkel eller så komplisert som du ønsker. Du velger for eksempel om det skal være bilder av de tingene som står på ønskelistene, eller kanskje det også skal finnes lenker til hvor man kan kjøpe gavene. Ønskelisten kan også være i et enkelt tekstformat. En nettside trenger altså ikke være stor og kompleks, og du trenger heller ikke bekymre deg for at du bare kan ha én enkelt nettside.

Det å lage en nettside i Google Sites er så enkelt at det ikke er noe problem å lage flere. Du kan for eksempel lage én side hvor du samler familiens ønskelister, og en annen side hvor du samler informasjon om den årlige familiefesten eller legger til bilder fra familiens fotoalbum. Eller hvorfor ikke lage en side til en forening? Mulighetene er mange, men grunnbehovet er det samme:

Du har innhold i form av tekst, bilder, video eller lignende som du gjerne vil dele med andre, og kanskje gjerne på en lukket plattform som du selv har kontroll over. Den muligheten får du med Google Sites. Det viktigste med nettsiden er at du har et tydelig mål. Formålet med denne artikkelen er å gi deg de verktøyene du trenger for å komme i gang med å bruke Google Sites og lage en egen side. Hva innholdet på siden eller sidene dine skal handle om er helt opp til deg.

I den første delen viser vi deg hvordan du lager en nettside med tekst og bilder. Senere kan du lese om hvordan du legger til forskjellig innhold, og hvordan du forandrer på utseendet til nettsiden. Helt til slutt viser vi deg hvordan du deler den.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.