Det er nok de færreste som i det daglige tenker så mye på hvordan hjemmets internettforbindelse brukes. Datamaskinen er koblet til internettleverandørens ruter, enten trådløst eller via kabel, og så er du på nettet. Ettersom det stort sett aldri er noen forbruksgrense på internettforbindelsen, trenger du ikke holde øye med databruken.

Slik tenker kanskje du også, men det kan likevel være gode grunner til å holde et våkent øye med dataforbruket på pc-en. Hvis du f.eks. vet at du stort sett bare bruker pc-en til å skrive og lese e-postmeldinger og besøke nettsider, kan et høyt månedlig dataforbruk på f.eks. flere hundre gigabyte indikere at det er noe galt, enten med forbindelsen eller med pc-en. Det kan for eksempel være at pc-en er infisert med skadevare, at et bakgrunnsprogram er ødelagt eller at Windows Update har problemer.

Se opp for «fair use»-grenser

Selv om faste forbruksgrenser er vanlig på mobildataabonnement, finnes det fortsatt kobberbaserte internett forbindelser der tilbyderen i betingelsene skriver med liten skrift om en såkalt «fair use»-grense. Den er vanligvis på 1000 gigabyte, og det betyr at hvis du bruker mer enn dette i løpet av én måned, kan hastigheten din bli redusert, og ganske sikkert blir du også kontaktet av internettleverandøren.

Det kan være lurt å være oppmerksom på at du ikke overskrider denne grensen. Med programmet NetWorx, som du finner i Fordelssonen, kan du få et glimrende innblikk i dataforbruket på datamaskinen du installerer programmet på. Du kan se statistikk over daglig, ukentlig og månedlig forbruk, og du kan til og med sjekke om forbindelsen er så rask som du forventer. Du bruker helt sikkert mer data enn du tror, spesielt hvis du bruker en skytjeneste som OneDrive eller Google Disk, eller hvis du regelmessig strømmer via Netflix eller andre leverandører.

Disse kan trekke ganske mye data. NetWorx kan bare vise statistikk for datamaskinen(e) du installerer det på. Du får altså ikke et samlet overblikk over hjemmets forbruk på mobiltelefoner, nettbrett og pc-er. Det er verdt å huske når du vurderer resultatene fra programmet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.