I dag kan de fleste av oss få en ganske god internettforbindelse – men kanskje får du ikke helt det du betaler for.

Hvis du mistenker at internetthastigheten din er for dårlig, kan du utføre en test for å finne ut nøyaktig hvor rask den er.

Nettjenesten Speedtest.net har lenge vært et populært verktøy til dette formålet, og nå kan du også laste ned programmet på pc-en din. Du kan enkelt måle internetthastigheten med Speedtest by Ookla. Med bare ett klikk kan du kontrollere nøyaktig hvor rask internetthastigheten din er.

Programmet måler først hvor raskt du kan laste ned filer som programmer, videoer og bilder fra nettet og ned på pc-en – altså nedlastingshastigheten din. Deretter måler det hvor raskt du kan sende data ut på Internett, f.eks. laste opp et dokument i en skytjeneste – altså opplastingshastigheten din. Resultatet av testen er angitt i Mbps, som står for MB/sek, og jo høyere Mbps, jo bedre er forbindelsen.

Hvis du for eksempel har kjøpt en internettforbindelse på 100 MB/sek og måler et nedlastingstall på 100 Mbps, får du det du betaler for. Speedtest-verktøyet laster du ned gratis fra Fordelssonen, og du kan teste hastigheten på nettet så mange ganger du vil. Det kan være en god idé å teste flere ganger før du konkluderer, da det er mange faktorer som påvirker resultatet.

Hvis du for eksempel strømmer på Netflix eller lignende når du måler hastigheten, kan det resultere i et mye lavere tall enn om du tester på et tidspunkt der nettet ikke brukes til noe annet. Programmet lagrer hver test i en historikk. Det er nyttig, for da kan du enkelt se hvordan hastigheten har utviklet seg. Hvis den målte hastigheten ikke stemmer med abonnementet, kontakter du internettleverandøren for å finne og utbedre feilen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.