De forstyrrer arbeidet, de lager rot i rutinene og de får datamaskinen til å oppføre seg merkelig. Og de er derfor kanskje det mest irriterende ved å bruke datamaskinen: programmer som ikke kan la pc-en være i fred, men som installerer uønskede ekstraprogrammer. De endrer standardinnstillingene dine, legger til ikoner på skrivebordet eller installerer nettleserutvidelser uten at du har bedt om det. De fleste programmene er laget helt etter boken og kan installeres uten bekymringer.

Men nesten alle datamaskinbrukere har på et eller annet tidspunkt opplevd at et program ikke bare installerer seg selv, men også, tilsynelatende uoppfordret, legger til et annet program, et ekstraverktøy eller en funksjon som på en eller annen måte er til bry. Det gjelder spesielt i nettleseren der uønskede utvidelser kan snu opp ned på den digitale hverdagen.

Sniker inn utvidelser

Som en ekstra plage er de uønskede programmene og verktøyene til og med ganske ofte vanskelige å komme utenom, fordi du må være ekstra oppmerksom under installeringen og for eksempel fjerne noen av de mange hakene som skal settes eller fjernes. Men hvorfor gjør produsentene det?

I bunn og grunn handler det om kroner og ører, og det vil si et ønske fra produsentenes side om en økonomisk ekstragevinst. F.eks. vil de lokke deg til å investere i et betalingsprogram, de vil få flere reklameinntekter eller ganske enkelt få et høyere antall nedlastinger av produktene sine og dermed fremstå som mer populære. Denne litt tvilsomme forretningsmodellen blir ikke bare benyttet av mindre produsenter som vil vokse seg større.

Faktisk ses det ofte når du installerer antivirusprogramvare at produsentene prøver å smugle med ekstraverktøy inn på datamaskinen. Og selv om det i seg selv er et anerkjennelsesverdig formål – nemlig å forsterke sikkerheten ytterligere – er det svært irriterende når antivirusprogrammets egen søkemotor plutselig tar herredømmet over en ellers velfungerende nettleser.

Få innstillingene tilbake

Ofte opptrer de uvelkomne tilleggsverktøyene nettopp i form av søkemotorer eller andre utvidelser som legger seg i nettleseren, spesielt i Microsoft Edge eller Google Chrome der utvidelser er spesielt utbredt. Her overtar utvidelsene innstillingene du vanligvis har valgt selv og er vant til å arbeide med, og plutselig er alt blitt annerledes.

Som i eksempelet vårt kan Google for eksempel bli fjernet som standard søkemotor i nettleseren Chrome bare fordi du overså en hake da du installerte et antivirusprogram, og så er søkefunksjonen på Internett helt annerledes. Eller kanskje velger et program til og med å installere produsentens egen nettleser, som overtar rollen som standard nettleser i Windows-operativsystemet. Det er selvsagt frustrerende, men du kan relativt enkelt få tilbake de innstillingene og programmene som du ønsker.

Du trenger nemlig ikke bruke mer enn et par minutter på å bli kvitt de forstyrrende ekstraprogrammene og dermed få standardinnstillingene i Chrome, Edge og Windows til å bli akkurat som de var før et program endret på alt. Det krever bare at du vet hvordan du gjør det, og det går vi igjennom og viser deg på de neste sidene.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.