Når du er på det trådløse hjemmenettverket, har du nok også en formening om hvem som vet hva du driver med – nemlig deg selv. Og til en viss grad tjenesteleverandøren i form av loggfiler de er pålagt å oppbevare en bestemt tid, i tilfelle myndighetene på et eller annet tidspunkt skulle fatte interesse for informasjonen.

På et hvilket som helst annet nettverk, for eksempel på en kafé, en flyplass eller et hotell, er derimot saken en annen og mindre opplagt. Da er det ikke på noen måte like enkelt å svare på hvem det er som ser deg over skulderen. Da er det mange flere som kan følge med på hva du foretar deg. Hvis du kobler deg til et trådløst nettverk som eies av et selskap, en institusjon eller enkeltperson, kan eieren av nettverket i enkelte tilfeller overvåke trafikken på nettet.

Dermed kan de også se hvilke nettsider du besøker, hvilke data du overfører fra og til hvem, og når det skjer. En god regel er faktisk at du skal forestille deg at noen er fysisk til stede og ser deg over skulderen så snart du er på et annet trådløst nett enn ditt eget.

Ny nettleser holder deg skjult

Derfor er det særdeles fornuftig å treffe visse forholdsregler når du er gjest på et ukjent nettverk. Én løsning er selvsagt å begrense seg og ikke foreta seg noe som helst som innebærer å oppgi brukernavn og passord som potensielt kan misbrukes. En annen er å bruke VPN. Hvis du kobler til via VPN, som står for “virtuelt privat nettverk”, krypteres trafikken din på nettet, slik at ingen ser hvem du er eller hva du foretar deg.

Det er ikke minst nyttig hvis du vil være sikker på at du beskytter egne data når du kobler deg til et offentlig trådløst nettverk, der uvedkommende potensielt kan følge med på hva du til enhver tid foretar deg. En enkel måte å bruke VPN på er ved hjelp av den nye nettleseren Dezor. Den er langt fra like avansert eller med like mange funksjoner som Chrome, Edge og Firefox – den er tvert imot enkel og ukomplisert. Den inneholder imidlertid to nyttige funksjoner som gjør den til et glimrende supplement til nettleseren du bruker til daglig. Både VPN og annonseblokkering er nemlig innebygd, og dermed er du sikker på å få ha dine data i fred når du befinner deg et annet sted enn på det trygge hjemmenettverket.

Dezor er altså et godt alternativ til andre nettlesere og ivaretar personvernet når du er på tur.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.