Når du bruker en nettleser, blir alle aktivitetene dine registrert og lagret i netthistorikken. Historikken kan enkelt åpnes og undersøkes, og det er dermed mulig for andre som har tilgang til datamaskinen din å se hva du har gjort på Internett. Det er det mange som ikke liker, og derfor har de fleste nettlesere fått innebygd en funksjon hvor du kan «skjule» deg når du er på nettet. I Google Chrome heter funksjonen «Inkognito».

Andre steder kalles den «privat nettsurfing» eller «private vinduer », men uansett hva det kalles, fungerer privat nettsurfing stort sett på samme måte: Du åpner et nytt, privat inkognitovindu i nettleseren, og så kan Internett utforskes uten at noe blir registrert i internetthistorikken. Inkognitofunksjonen hindrer også at inntastede passord og informasjonskapsler blir lagret i nettleseren din, men nettsidene som besøkes i en inkognitofane kan fortsatt spore brukeren. Nesten alle nettsider bruker nemlig små verktøy til å holde styr på hvordan vi bruker Internett. De sjekker blant annet hvordan brukerne av nettsiden fant veien dit, for eksempel om det var via en lenke på Facebook, et Google-søk eller ved å skrive inn adressen til nettstedet direkte i nettleseren.

En del av nettsidene holder også øye med hvordan siden blir brukt av de som besøker den. Alt dette unngår du ikke ved å bruke privat nettsurfing, for eksempel inkognitofanen i Google Chrome.

Formålet med privat nettsurfing

Men hva er formålet med privat nettsurfing? Det er en ganske begrenset form for anonymitet som privat nettsurfing tilbyr. Det foregår kun lokalt på datamaskinen, og som nevnt kan nettsidene fortsatt holde et godt øye med oss. Privat nettsurfing ble heller ikke oppfunnet for å skjule brukerens identitet på nettet. Formålet er i stedet å gjøre det betydelig lettere å dele datamaskinen med andre ved ikke automatisk å lagre historikk, passord og informasjonskapsler på den.

Nettlesere lagrer nemlig vanligvis disse opplysningene slik at du f.eks. lettere og raskere kan besøke en nettside på nytt. Hvis flere bruker samme datamaskin og samme nettleser, lagres mange forskjellige informasjonskapsler og passord på samme maskin, og internetthistorikken blir delt. Det kan ikke bare skape forvirring, men det kan også være ubehagelig at andre kan snoke rundt i dine private internettvaner. Privat nettsurfing setter en stopper for problemet.

Når du for eksempel bruker Google Chromes inkognitofa ne, lagrer ikke nettleseren passord eller andre inntastede opplysninger, og den registrerer heller ikke hvilke nettsider som er besøkt mens inkognitomodusen var aktiv. Det betyr at den neste personen som bruker datamaskinen ikke kan vite hva du foretok deg ute på Internett.

Andre kan fortsatt følge med

Privat nettsurfing er ikke helt det samme i alle nettlesere, men felles for dem alle er at de skjuler den tidligere internettaktiviteten for andre som bruker samme datamaskin. Her slutter imidlertid beskyttelsen av privatlivet. Internettleverandøren, de besøkte nettsidene, offentlige myndigheter og i visse tilfeller arbeidsgivere kan fortsatt få tilgang til opplysninger som internetthistorikk, søkevaner, passord og informasjonskapsler. Dermed er det fortsatt mulig å bli sporet og overvåket, selv om privat nettsurfing er aktivert.

Nettsider, inkludert annonser, kan fortsatt se og bruke opplysningene dine til en viss grad. For eksempel kan en nettside, webtjeneste, søkemotor eller internettleverandør registrere IP-adressen din og dermed noenlunde vite hvor i verden du befant deg da du klikket deg rundt på Internett. Inkognitomodusen forhindrer heller ikke at malware og annen skadevare kan bli lagret på pc-en din, eller at IT-kriminelle utsetter deg for angrep. Hvis du vil beskytte deg mot dette, må det nok sterkere midler til enn å aktivere nettleserens inkognitomodus. Men hvis hensikten er å unngå å dele aktiviteten og internetthistorikken med andre som har tilgang til samme datamaskin, er privat nettsurfing en glimrende løsning å ta i bruk.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.