Tv-en skal på nettet for å kunne strømme film fra Netflix uten at det hakker. Det samme gjelder alle pc-ene i huset, og tilkoblingen skal helst være både rask og stabil. Nettverksdisken bør også kobles til ruteren via kabel. Det samme gjelder dessuten overvåkingskameraet og huben som styrer de smarte lampene. Og skriveren, og hva med … ?

Stadig mer hjemmeelektronikk krever en rask og stabil tilkobling til internett. Det får du med en kablet tilkobling der du kobler en Ethernet- kabel mellom ruteren og det som skal kobles til nettet, for eksempel datamaskinen. Det har likevel den store begrensningen at de fleste av dagens rutere sjelden har mer enn 4–5 porter å koble utstyret til. Dermed slipper du altså fort opp for ledige porter hvis du har mye utstyr. 

Heldigvis er løsningen både enkel og rimelig: Du må bare få tak i en såkalt svitsj. Den fungerer omtrent som en fordelerkontakt med stikkontakter som gjør det mulig å koble flere enheter til den samme stikkontakten. Prinsippet er det samme, men her er stikkontaktene byttet ut med Ethernet-porter. Svitsjen kobles til ruteren, og vips, så har du mange flere porter å bruke til ulike typer utstyr som skal kobles til internett.

Hva bør du se etter?

Det er likevel forskjeller på de svitsjene du får kjøpt i butikkene. De passer nemlig forskjellige behov. Det er blant annet forskjell på hvor raske de er. Er du i en husstand der det spilles mye tunge dataspill eller hvor dere strømmer tv i høy kvalitet, bør du altså minst ha en svitsj som tak­ler den hastigheten du får fra nett­leverandøren. En annen forskjell er antall porter en svitsj er utstyrt med. De fleste har minimum fem porter. Andre har åtte, og det finnes dem som har enda flere. Og så er der prisen, som kan variere fra en drøy hund­relapp til flere tusen kroner, og hvilken svitsj passer best til deg?

I denne artikkelen svarer vi på alle spørsmålene som knytter seg til å kjøpe en svitsj: Hva den skal koste, hvor rask den må være, om det er spesielle funksjoner du bør se etter og hvordan den skal installeres – for bare å nevne noen av punktene. I artikkelen kommer vi også med forslag til konkrete produkter i forskjellige prisklasser, som fyller hver sine spesifikke behov.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.