For kort tid siden fikk vi her på redaksjonen en e-post fra en leser som ikke kunne forstå at hans trofaste nettverksskriver ikke lenger var i stand til å koble seg til det trådløse nettverket. Hele problematikken hadde oppstått etter at internettleverandøren Altibox sendte ham en ny og raskere ruter.

Vi har mottatt flere lignende henvendelser fra andre lesere i Spør oss-forumet, og de har alle det til felles at de eier trådløst utstyr som ikke virker i et nyere trådløst nettverk. Alle problemene har alle samme forklaring: Nye rutere bruker nemlig ofte ett samlet nettverk som inneholder både 2,4- og 5 GHz-frekvensene.

Dette kan føre til problemer for utstyr som bare fungerer med 2,4 GHz-frekvensen. Det gjelder naturligvis eldre utstyr produsert før 5 GHz ble allemannseie, men det gjelder faktisk også helt nye komponenter til hjemmet ditt.

Nytt utstyr bruker 2,4 GHz

Dermed kan du fortsatt kjøpe f.eks. nettverkskameraer og smart home-utstyr, som intelligente brytere og kontakter, som også bare bruker 2,4 GHz. Det skyldes at mye utstyr ikke trenger de høyere hastighetene som 5 GHz kan arbeide med, og siden 2,4 GHz har bedre rekkevidde, er det ofte en mye bedre og mer stabil løsning å bygge inn en 2,4 GHz-brikke i utstyret.

Grunnen til at ruteren din kombinerer de to frekvensene i ett samlet nettverk, er at det gjør alt mer oversiktlig. Dermed trenger du bare tenke på ett nettverksnavn når du kobler til utstyr, og så er det opp til ruteren å fordele utstyret på de optimale frekvensene. Men ruterne klarer ikke alltid å fungere optimalt, og da kan det fort oppstå problemer når du vil koble utstyr til nettverket hjemme. Derfor er løsningen på tilkoblingsproblemene at du får ruteren til å dele opp det samlede nettverket i to separate nett, og med to forskjellige navn som gjør at du lett kan identifisere de ulike.

Du kan foreksempel kalle dem «mitt-nett-2.4» og «mitt-nett-5». Dermed er du sikker på at utstyr som bare virker med 2,4 GHz, blir koblet til et eget 2,4 GHz-nettverk, og for eksempel telefoner og datamaskiner, som fungerer godt med 5 GHz-nettverk, kobles til det nettverket der hastigheten er raskest. Det betyr imidlertid at du må koble utstyret til nettverket igjen etter at du har delt det opp.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.