En gang var trådløst Internett noe helt spesielt som ikke alle hadde hjemme. Noen hjem hadde en masse nettverkskabler som lå og fløt mellom kontoret, stua og soverommet, slik at vi kunne gå på Internett flere steder i hjemmet. I dag er situasjonen en helt annen, og det er nesten helt utenkelig å forestille seg en hverdag uten trådløst Internett.

Spørsmålet er nemlig ikke lenger om det er mulig å få trådløst internettilgang i hele huset, men hvor raskt og stabilt det trådløse nettverket er. Trådløse nettverk gir nettilkobling til datamaskiner, mobiltelefoner, nettbrett, overvåkningskameraer og til og med hvitevarer som vaskemaskiner og kjøleskap. Men selv om det riktignok er trådløs internettforbindelse i huset, er det ofte begrenset hvor rask hastigheten viser seg å være og hvor stabil dekningen egentlig er.

Datamaskinen eller mobiltelefonen kan miste wifi-tilkoblingen for en stund hvis enhetene befinner seg et stykke fra ruteren som sender ut signalene. Og i noen områder i hjemmet er det kanskje ikke dekning i det hele tatt. Dårlig nettdekning er ikke bare irriterende for husfreden hvis du for eksempel bor i et hus med tenåringer som blir kastet av nettet midt under et dataspill. Det kan også være ekstremt frustrerende å betale flere hundre kroner hver måned for en internettforbindelse som bare fungerer skikkelig i halve huset.

Og det som verre er: Du kan risikere at en dyr Smart TV ikke fungerer som den skal fordi den er installert i stua eller på soverommet, mens ruteren – av tekniske årsaker – er plassert i den andre enden av huset. Heldigvis finnes det en løsning. Ja, faktisk finnes det tre forskjellige løsninger som alle kan hjelpe deg til å få raskere og bedre internettforbindelse bedre i hele huset, uansett hvordan du bor.

Tre smarte løsninger

Det kan være flere forskjellige grunner til at det er problemer med nettverksdekningen. Noen ganger blir forbindelsen treg fordi mange enheter er koblet til samtidig. Andre ganger er forbindelsen bare dårlig i de fjerneste rommene i huset. Uansett hva problemet er og om du bor i en toromsleilighet eller i en vanlig enebolig, er det mulig å forbedre den trådløse internettforbindelsen med én av tre løsninger.

For det første kan du investere i en ny ruter og bytte ut den gamle du fikk tilsendt av internettleverandøren. For det andre kan du installere en repeater (også kjent som en extender) i et spesifikt rom og dermed sikre mer stabil dekning i for eksempel soverommet eller kjelleren.

Og for det tredje kan du få suveren trådløs dekning i hele huset ved å installere et mesh-nettverk. Her i Komputer for alle har vi testet alle de tre løsningene, og vi har testet dem i tre forskjellige boligtyper: en mindre leilighet, en mellomstor leilighet og en enebolig.

En løsning til alle hjem

Den ene løsningen på dekningsproblemene utelukker ikke den andre, og det skader naturligvis ikke å installere et mesh-nettverk i en mindre bolig. I de fleste tilfeller vil bare én av løsningene være tilstrekkelig til å dra full nytte av tilkoblingen. I en liten leilighet vil en ny ruter sannsynligvis være nok til å gi mye bedre dekning, mens en større enebolig vil kreve at et mesh-nettverk installeres. Prisen varierer naturligvis også fra løsning til løsning, og et moderne mesh-nettverk er dermed betydelig dyrere enn det en repeater er.

På de neste sidene viser vi derfor effekten av hver enkelt løsning i ulike boligtyper, slik at du lettere kan vurdere om du trenger en ny ruter, en repeater eller et mesh-nettverk for at den trådløse internettforbindelsen skal bli sterkere og dekningen bli bedre i huset der du bor.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.