De fleste trådløse hjemmenettverk strekker seg et godt stykke ut over din egen leilighet eller eiendom. Det samme gjelder selvfølgelig også for alle andres nettverk. Det er grunnen til at du kanskje har oppdaget en rekke ukjente trådløse nettverk når du kobler mobil, pc eller annet nytt utstyr til ditt eget nettverk. Da vil for eksempel nettverkene til de nærmeste naboene vises i oversikten når du gjør et søk i Wi-Fi-innstillingene i Windows, på smarttelefonen eller nettbrettet.

Hjemmelagde passord er usikre

Det betyr logisk nok også at uvedkommende i mange tilfeller kan se det trådløse nettet ditt fra offentlig vei. Om de også kan koble seg til, kommer først og fremst an på hvor robust passord du har valgt til nettverket. På en nyere ruter med et fabrikkgenerert passord, som består av tilfeldige tegn, bokstaver og tall, er det svært lite sannsynlig at noen urettmessig har fått tilgang til nettverket.

Har du derimot valgt passord selv, og passordet kanskje også inneholder informasjon om for eksempel boligen eller deg, som gatenavn og nummer, er det ikke utenkelig at uvedkommende kan ha fått tilgang. Du kan også ha gitt tilgang til en nabo eller en annen som var midlertidig uten nettforbindelse, men hvordan vet du at ikke vedkommende fortsetter å forsyne seg av båndbredden du betaler for – og potensielt trekker ned hastigheten? Eller om han eller hun kanskje har delt passordet til nettet ditt med sine egne bekjente?

Sjekk hvem som er tilkoblet

Med det praktiske programmet O&O Lanytix kan du selv sjekke hvilke enheter og personer som er koblet til det trådløse nettverket. Programmet gjennomsøker hele nettverket og viser enheter som datamaskiner, telefoner, nettbrett, skrivere, nettverksdisker og alt annet som er koblet til. Dermed vil du lett kunne avsløre om uvedkommende er koblet til nettverket uten at du har vært klar over det.

Hvis det er tilfellet og du vil koble dem fra, må du endre passordet til det trådløse nettet. Når du endrer passordet, genererer ruteren en ny krypteringsnøkkel som i praksis kaster ut samtlige enheter som er koblet til nettverket. Det betyr at du må koble til dine egne enheter igjen ved å legge inn det nye passordet på alle enheter. Lanytix er et portabelt program. Det betyr at du kan kjøre det så snart du har lastet det ned fra Fordelssonen. Du slipper altså å installere det. I programmet får du også informasjon om IP-adressene til ditt eget utstyr, og de må du ha hvis du for eksempel vil endre innstillingene for en ruter, en NAS eller en nettverksskriver.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.