Vi har testet såkalte smarthjemprodukter i årevis, og den største utfordringen har alltid vært at det mangler noe som knytter de forskjellige produktene sammen. Det er altfor tungvint å åpne én app for å slå på lyset, en annen for å lytte til musikk og en tredje til å trekke for gardinene. Siden den svenske møbelkjeden Ikea i 2017 gikk inn i markedet for appstyrte produkter, har de utvidet sortimentet fortløpende, og det kommer helt sikkert flere. Alt i dag er det mulig å styre både lys, gardiner, musikk og stikkontakter fra det samme systemet, og det er langt mer brukervennlig enn å sette opp og sette seg inn i forskjellige løsninger. Samtidig er Ikea kjent for å lage lettfattelige veiledninger, og det er spesielt en fordel med smarthjemutstyr som det kan være teknisk krevende å sette opp og få til å fungere. Også prisen ligger et stykke under de fleste konkurrentene. Mens du med startsettet fra Ikea får to hvite pærer, en gateway til ruteren og en fjernkontroll for 649 kroner, tar den største konkurrenten, Philips Hue, 200–400 kroner mer for samme type utstyr. Da kommer du heller ikke utenom at for eksempel gardinene må kjøpes fra en annen produsent og dermed styres fra en annen app. Det er grunnen til at vi til denne artikkelen har valgt å kjøpe det vi trenger hos Ikea og ikke fra for eksempel Philips, Luxaflex, Osram, Sonos eller andre smarthjemprodusenter. Det er ganske enkelt billigere og enklere, men det kan selvfølgelig bare anbefales hvis alt virker som det skal.
Som med Ikea-veiledninger for å sette sammen møbler, er også instruksjonene i smarthjemappen fra selskapet skrevet på forståelig norsk og hjelper deg i gang. Som du ser i guiden, gikk likevel ikke oppsettet så friksjonsfritt som vi kunne ønske oss. Kvaliteten på Trådfri-serien fra Ikea er overraskende god. Konstruksjonskvalitet og materialvalg er ikke helt på høyde med for eksempel Philips Hue, men man føler likevel at man får mye for pengene. Med startsettet til 649 kroner har du allerede lagt fundamentet for et smartere hjem.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.