Du har helt sikkert opplevd hvordan informasjonskapsler sporer deg på nettet. Du åpner en nettside og blir møtt av en annonse for et produkt du for kort tid siden viste interesse for på en annen nettside. Det er slike opplevelser som får en til å lure på hvordan nettsiden i det hele tatt kan vite hvilke produkter jeg er interessert i? Blir jeg overvåket?

Når de vet at jeg er ute etter nye sko, hva annet kan de vite om meg og mitt?

Bra eller dårlig?

Alt dette er relevante spørsmål som folk tar mer eller mindre alvorlig, alt etter temperament og graden av paranoide trekk. Slik er det blant folk jeg omgås, og jeg tror det stemmer noenlunde med samfunnet generelt når man følger diskusjonen om sporing på nettet og informasjonskapslene som gjør sporingen mulig. Mine venner og bekjente deler seg nemlig i to like store grupper.

Den ene halvdelen har betydelige motforestillinger mot å bli sporet når de er på nettet. De vil ikke bli minnet om hva de nettopp søkte etter. For dem er det ubehagelig å vite at privat informasjon brukes av annonsører, og at fremmede i det hele tatt har tilgang til slik informasjon. Det føles som om noen sitter og spionerer på hva de foretar seg på datamaskinen. På den andre siden har vi en del mennesker som ikke i sin villeste fantasi får seg til å se noen som helst problemer med sporingen.

De hevder å vite at informasjon om besøk på nettsider ikke lagres evig og ikke kan kobles til deg og virkelig personlige data. Det sitter altså ikke en pengegrisk annonsør et eller annet sted og tenker “Aha! Nå har Steffen sett på dyre sjakkbrett igjen”. Denne andre gruppen ser faktisk de målrettede annonsene som en fordel, selv om de er et konkret resultat av overvåkingsøkonomien vi lever i. “Jeg vil heller se annonser for ting som interesserer meg enn for dyre biler som jeg uansett aldri får råd til,” som en kollega i redaksjonen uttrykte det.

Ja eller nei til sporingskapsler

Enten du tilhører den ene eller andre gruppen – eller ikke har tatt stilling – bør du i hvert fall være klar over at det er fullt mulig å takke nei til informasjonskapslene som gjør sporingen mulig.

Begge de mest populære nettleserne, Edge og Chrome, har nemlig en innstilling der du kan takke nei til de kontroversielle kapslene, slik at du slipper å bli utsatt for nærgående annonser du ikke ønsker å se.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.