Det er vanskelig å forestille seg en verden uten Googles søkemotor. Hvordan skulle vi ellers finne ut når Konstantinopel byttet navn til Istanbul eller finne forhandleren med den rette Fender-gitaren? Google er på mange måter et uunnfværlig verktøy, men medaljen har også en bakside: Google er et allvitende leksikon – og det gjelder dessverre også kunnskap om deg som privatperson.

Hvis du skriver inn fullt navn i anførselstegn i søkefeltet, kan det nemlig være en ubehagelig overraskelse i vente. Kanskje Google viser noe fra fortiden din som du ikke er så stolt av, kanskje ligger adressen din, personnummeret ditt og gamle bilder til offentlig skue, eller kanskje navnet ditt til og med utnyttes av svindlere. For undertegnede journalist viste søkeresultatene for «Martin Lorentsen» blant annet telefonnummeret og adressen min … og jeg vil egentlig selv ha kontroll over hvem jeg deler denne typen opplysninger med.

Men hjelpen er faktisk overraskende nær: EU-domstolen har slått fast at alle EU-borgere har rett til å bli fjernet fra Googles søkeresultater.

Du har rett til å bli glemt

I 2014 fant nemlig EU-domstolen ut at den europeiske personvernlovgivningen gir deg rett til å bli fjernet fra søk relatert til navnet ditt på for eksempel Google. Den loven fikk navnet «Right to be forgotten», som oversatt til norsk blir «Retten til å bli glemt».

Derfor har Google utviklet et verktøy som gjør det mulig å be om å bli fjernet fra søkeresultatene. Verktøyet består av et skjema som du må fylle ut med opplysninger om hva som konkret skal slettes fra Google. I skjemaet merker du av for den typen innhold det dreier seg om, og setter inn URL-adressen til den nettsiden som viser opplysningene. I tillegg blir du bedt om å forklare hvorfor innholdet bør slettes, og du må oppgi fullt navn og kontaktopplysninger til Google.

Det er også mulig å legge ved skjermbilder som dokumentasjon, noe som gjør det lettere for Google å foreta slettingen. Du kan også be om sletting på vegne av en annen person som kanskje ikke selv er i stand til å få Google til å glemme vedkommende. Når Google har mottatt forespørselen om å slette søkeresultatene, kan det enten gå timer eller helt opp til et par uker før du får svar på om Google har godkjent forespørselen eller ikke. Meldingen kommer som en e-post til e-postadressen du oppga i skjemaet. Her vil det også fremgå hvor lang tid det vil ta søkeresultatet slettes.

Fortsatt synlig andre steder

Google er riktignok verdens største søkemotor, men den er langt fra den eneste. Og selv om Google fjerner et søkeresultat, kan innholdet fortsatt finnes i andre søkemotorer som f.eks. Bing og Yahoo. Enda viktigere er det nok å vite at opplysningene om deg fortsatt er å finne på den nettsiden som opprinnelig la ut innholdet, selv om Google har fjernet søkeresultatet.

Det vil si at folk som besøker nettstedet (f.eks. en nyhets- eller foreningsside), fortsatt vil se de opplysningene som Google ikke lenger sender folk videre til. Hvis du vil ha opplysningene helt fjernet fra nettet, må du derfor ta kontakt med eieren av nettstedet og be om å få slettet innholdet helt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.