Det er merkelig hvordan den ideelle løsningen på det samme problemet endrer seg over tid. Ta for eksempel prosessen med å overføre store filer fra én datamaskin til en annen. Det har vært en utfordring for databrukere i flere tiår. I den første tiden – før internett – ble filene flyttet fysisk ved hjelp av disketter eller cd- og dvdplater. Senere fikk vi en mer komplisert løsning med FTP-tjenere, som ble brukt som bindeledd for overføringer mellom datamaskiner, og som man fikk tilgang til ved hjelp av spesialprogrammer som ofte var ganske plundrete i bruk.

FTP-tjenere var faktisk den vanligste løsningen langt inn i dette årtusenet. Alternativt kunne man flytte filer ved hjelp av en minnepinne, men det forutsatte selvsagt at de to maskinene befant seg fysisk i nærheten av hverandre. E-postvedlegg var og er også en mulighet, men det er vanligvis en grense på 10–25 MB per e-post for vedlagte filer.

Ingen øvre grense

Det siste tiåret har ytterligere en løsning kommet på banen og blitt dominerende, nemlig overføring via nettsider. Med raskt økende båndbredde i de tusen hjem har filoverføring via en nettside logisk nok blitt den enkleste løsningen. Den mest populære heter WeTransfer, og den har vi da også omtalt i bladet. Nå finnes det imidlertid en tjeneste som er enda bedre, og som får vår uforbeholdne anbefaling, nemlig Smash.

Der WeTransfer har en grense per fil på til sammen 2 GB per overføring før du må betale, er det ingen øvre grense for hvor mange og hvor store filer du kan sende med Smash. Derimot er det slik at overføringene kan gå ganske langsomt hvis filene er på over 2 GB, fordi du da må stille deg i kø bak folk som betaler for tjenesten. Det er likevel sjelden man håndterer så store filer, og overføringen fra pc til pc er uansett unnagjort på få minutter.

Selvfølgelig kan du også benytte Smash til å sende filer til selv. Verktøyet har du for hånden så sant du har tilgang til en nettleser.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.