For bare noen få år siden var det vanligvis to kjennetegn som definerte de fleste produkter til hjemmet: form og funksjon. Det var funksjonalitet og design som avgjorde om de fikk lov til å bli en del av hjemmet. De siste årene er det skjedd en liten revolusjon innen utstyr til hjemmet.

Det er en naturlig konsekvens av at vi hele tiden er koblet til Internett via telefonene våre, som vi har med oss overalt. Nå er den umiddelbare funksjonen og utseendet til et produkt ofte ikke nok hvis ikke produktet også har «smarte» egenskaper slik at det kan styres via mobiltelefonen og en internettforbindelse.

Krever tilkobling til Internett

For at for eksempel en dørlås skal kalles «smart» eller «intelligent», må den kunne styres via en app på telefonen. I praksis krever det enten at selve enheten er koblet til hjemmenettverket, eller at den sender radiosignaler til en gateway som er koblet til Internett via ruteren. Dørlåsen eller andre produkter sender da data til en server hos produsenten, slik at produsentens egen app kan laste ned dataene på telefonen din.

Det fantastiske med Smart Home-utstyr er at kommunikasjonen er toveis slik at du ikke bare kan lese av informasjon og målinger fra hjemmet ditt, men også kan aktivere funksjoner i hjemmet selv om du er langt unna.

Ikke alt er like smart

De nye mulighetene som følger med hjemmets utstyr gir mange funksjoner som er til nytte for de fleste, men det finnes også utstyr der de smarte funksjonene faktisk er overflødige eller kompliserer tingene. Slik er det for eksempel litt med de ganske dyre hvitevarene som også snakker med en app. Når du likevel skal fylle vaskemaskinen eller tørketrommelen med klærne dine, er det mest nærliggende å starte maskinen umiddelbart eller stille den inn til å starte på et senere tidspunkt. Her er det altså ikke så viktig å kunne starte hvitevarene fra mobiltelefonene våre.

Omvendt er det annet utstyr der de smarte funksjonene er en tydelig forbedring av funksjonaliteten fordi de gir deg muligheten til å gjøre ting som du tidligere bare kunne drømme om. Slik er det for eksempel med en dørklokke som har et innebygd videokamera. Da kan du bare bli sittende i sofaen og se hvem det er som ringer på døra. Dette er en funksjon som veldig mange av oss har drømt om i mange år allerede.

Her er våre ni favoritter

Vi som jobber her i Komputer for alles redaksjon tester forskjellig Smart Home-utstyr løpende, som vi blant annet skriver om i testdelen og i bladets artikler. Den største anerkjennelsen de testede produktene kan få, er når vi selv ender opp med å gå ut og kjøpe produktene til hjemmene våre. I denne artikkelen kan du derfor lese om de ni smarteste utstyrsdelene som vi journalister selv eier og bruker i våre egne hjem, og som har begeistret oss mest.

Det er ikke nødvendigvis fordi et bestemt merke eller modell gjør det spesielt bra, men i større grad i de tilfellene der selve den økte funksjonaliteten ved produkttypen bidrar til en både enklere og smartere hverdag. Og så er det nok mindre viktig om det står Arlo, Nest eller Ring på siden av apparatet. Les erfaringene våre med det smarte hjemmet på de neste sidene.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.