Den mekaniske harddisken som sitter i de fleste datamaskiner, lever et liv i voldsom bevegelse. Mange mekaniske disker roterer med 7200 omdreininger i minuttet, og det blir til hele 10 368 000 rotasjoner hver gang maskinen har vært påslått i 24 timer. Når harddisken runder ca. fem år, vil den som regel ha rotert milliarder av ganger, også selv om datamaskinen din naturligvis ikke står på døgnet rundt. De mange slitedelene og de mekaniske bevegelsene betyr at vi som en tommelfingerregel anbefaler at harddisken blir skiftet ut etter 5–7 år, hvis du ikke vil risikere et plutselig krasj med datatap som følge.

Skann harddisken for feil

Siden jeg hadde tatt en sikkerhetskopi av alt på den private harddisken, valgte jeg å la den sitte i pc-en min i åtte år. Da jeg en dag skannet gjennom harddisken min med programmet HDDScan, som ligger i Fordelssonen, avslørte programmet mange ødelagte sektorer på harddisken. Før jeg gikk i gang med skanningen, hadde jeg også hatt problemer med å lese filer på harddisken ved flere anledninger. Derfor kan jeg anbefale at du foretar en skanning av harddisken din med HDDScan – spesielt hvis harddisken er mer enn fem år gammel. Ofte vil det vise seg at disken bør erstattes med en ny. Til gjengjeld for bryderiet og kostnaden ved å bytte ut harddisken, kan du i dag få mer plass til samme pris som den gamle harddisken kostet i sin tid.

SSD-er har ofte lengre levetid

En del nyere datamaskiner er, i stedet for en harddisk eller i kombinasjon med en harddisk, utstyrt med en moderne SSD-er uten bevegelige deler. Disse stasjonene varer i mange tilfel ler lenger enn en harddisk, men også her har utviklingen betydd at du kan erstatte f.eks. en 120 GB disk som er i ferd med å gå tom for plass, med en 500 GB SSD eller større, uten å betale mer enn du betalte da du kjøpte disken med 120 GB. Ofte vil en ny SSD også bety at Windows starter raskere og føles lettere jobbe i.

Ingen ominnstallering av Windows

Vi vil ikke anbefale at du erstatter en innebygd SSD i pc-en din med en harddisk hvis SSD-en brukes til Windows og andre programmer. Det vil gjøre Windows tregere, og det er den ekstra plassen neppe verdt. Da kan du i stedet investere i en større SSD. På adressen nedenfor kan du se hvordan du undersøker hvilken type harddisk som allerede finnes i pc-en. Når du oppgraderer en harddisk eller en SSD til en modell med mer plass, høyere hastighet og fornyet levetid, betyr det ikke at du må starte helt forfra med å installere Windows og de andre programmene. Med Macrium Reflect, som er tilgjengelig i Fordelssonen, lages det et nøyaktig bilde av den eksisterende disken til den nye harddisken eller SSD-en, slik at du kan fortsette arbeidet umiddelbart.

www.komputer.no/ssdharddisk

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.