Diskbehandlingen i Windows har vært en fast del av operativsystemet så lenge vi kan huske. Men til tross for at verktøyet alltid har vært en del av Windows, kan Diskbehandling likevel virke fremmed og kanskje til og med litt skremmende: Det vrimler av avanserte begreper som «partisjoner » og «NTFS» i Windows’ Diskbehandling. Og er det ikke også i Diskbehandling at du lett kan gjøre feil, slette hele stasjonen på pc-en og gjøre operativsystemet ubrukelig? Svaret på det siste er delvis ja, for du kan risikere å formatere hele stasjonen slik at alle data forsvinner, og handlingene dine kan få store konsekvenser for operativsystemets funksjonalitet.

Det er imidlertid viktig å huske på at slike ulykker ikke skjer av seg selv. Hvis du vet hva du gjør, kan du trygt bruke Diskbehandling.

Et enkelt verktøy

Windows’ Diskbehandling, som finnes i både Windows 10 og 11, er ikke mye mer avansert enn mange andre av Windows’ innebygde innstillinger, og du trenger ikke være ekspert på harddisker og pc-begreper for å dra nytte av verktøyet. I bunn og grunn gir Diskbehandling deg bare muligheten til å endre harddisken og forskjellige stasjoner på pcen, og tilpasse dem etter dine behov. Du kan f.eks. dele opp en harddisk i to stasjoner, og bruke den ene utelukkende til bilder eller programmer. Eller en stasjon kan få nytt navn eller få tildelt en ny stasjonsbokstav slik at det blir lettere å skille på stasjonene.

Det er også i Diskbehandling at du ser om det finnes ubrukt (også kalt utildelt) diskplass, og hvor du enkelt sikrer deg at diskplassen blir utnyttet maksimalt. En annen smart ting er at Diskbehandling gir deg en grafisk oversikt over alle innebygde og eksterne diskenheter som harddisker og USB-minner som er koblet til datamaskinen. Når du åpner Diskbehandling for første gang ser det kanskje litt komplisert ut, men bak det avanserte ytret skjuler det seg altså mange spennende muligheter til å få enda mer ut av datamaskinen. Og vi viser deg naturligvis trinn for trinn hvordan du kommer trygt i mål med verktøyet.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.