Selv om du ikke er blant dem som installerer mengder av programvare eller fyller opp harddisken med installasjonsfiler og større datamengder fra nettet, er det ingen tvil om at det blir mindre ledig plass på maskinens harddisk eller SSD over tid. Hvis du ikke gjør noe med saken, vil du før eller senere få en advarsel om manglende lagringsplass.

Hvorfor blir det mindre plass?

Selv om du ennå ikke har fått denne advarselen, kan du være sikker på at en del av lagringsplassen brukes på filer du ikke visste at eksisterte. Det er mange grunner til at den ledige plassen på harddisk eller SSD blir mindre over tid. En av de viktigste årsakene er at Windows fortløpende oppretter store mengder midlertidige filer i en undermappe til brukermappen på maskinen.

Disse filene omfatter både rester etter automatiske oppdateringer, filer fra antivirusprogrammet Defender og bufferfiler fra alle de øvrige funksjonene du benytter i Windows. I tillegg lagrer også programmer du selv har installert, et stort antall midlertidige filer på harddisken.

De virkelig store filene

En annen viktig grunn til at du får stadig mindre plass å boltre deg på, er alt du selv gjør på maskinen. Når du for eksempel laster ned og installerer programmer, men lar installasjonsfilene bli liggende i mappen Nedlastinger, eller når du overfører bilder fra mobilen og legger dem i Bilder-mappen eller plasserer dem på skrivebordet, bidrar det til å forsterke problemet. Det er en vanskelig og tidkrevende prosess å finne og fjerne de overflødige filene manuelt.

Vil du likevel prøve, må du bla gjennom mengder av mapper på jakt etter filer du kan klare deg uten. Da er det mye enklere å benytte Ashampoo-programmet Disk-Space- Explorer 2023, som du kan laste ned fra nettsiden vår. Programmet skanner mappene på harddisken og sorterer dem etter størrelse. Deretter kan du klikke deg inn i mappestrukturen til du finner den eller de filene som tar størst plass. Derfra kan du åpne et utforskervindu med filen – eller slette den, hvis du er sikker på at det er en fil verken du eller pc-en vil savne.

I programmet, som ellers koster 200 kroner, kan du også sortere alle filene etter størrelse, uavhengig av hvilke mapper de ligger i. Deretter kan du vurdere de største filene. Da ser du også hvorfor den opprinnelige kapasiteten har blitt så mye mindre.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.