Før i tiden var det ganske vanlig at harddisken på en nyinnkjøpt pc inneholdt både en C-partisjon til Windows og en D-partisjon som kunne brukes til private filer, som dokumenter, bilder og videoklipp. I dag får man ofte bare én stor partisjon som også inneholder Windows, og som derfor også må ha plass til alle dine egne filer.

Beslutningen om å gjøre det på denne måten var trolig et resultat av at systemet i utgangspunktet lagrer personlige filer i brukermapper på samme disk som operativsystemet. Det er likevel ingen grunn til å la pc-produsentene diktere hvor mange partisjoner du skal ha på maskinen.

Som vi tidligere har skrevet om i bladet, kan du bruke Diskbehandling i Windows til å endre størrelsen på partisjoner og opprette nye. Dette verktøyet er imidlertid verken brukervennlig eller særlig effektivt, og derfor anbefaler vi at du bruker et spesialprogram til slike oppgaver når du ønsker å gjøre endringer på partisjoner og lagringsenheter, enten de er av halvledertypen (SSD) eller tradisjonelle ”snurredisker”.

Alt-i-ett-verktøyet

DiskGenius er en nykommer på nettsiden vår og et multiverktøy for lagringsenheter. Det gjør det mulig å justere og tilpasse interne enheter, men også minnepinner og harddisker som kobles til eksternt. Programmet gjør det enkelt å opprette nye disker og partisjoner, slik at du for eksempel har én til Windows, en annet til dokumenter og en tredje til bilder.

Fordelingen av forskjellige filer på separate stasjoner gjør det mye lettere å søke etter og finne filer. Samtidig blir det enklere å sikkerhetskopiere de viktigste filene, fordi du med et sikkerhetskopiprogram lett kan ta en fullstendig kopi av hele D-disken. Dermed kan du lagre alle dokumenter et trygt sted, men uten å inkludere Windows og alle de installerte programmene.

Kloning av harddisk til SSD

For å kunne opprette nye stasjoner må du først frigjøre plassen de nye enhetene skal inneholde. Hvis maskinen har en intern harddisk på 2 TB, og du ønsker en partisjon på 1 TB til personlige filer, må du altså først redusere størrelsen på den eksisterende Windows- stasjonen. Det er en enkel sak når du bruker DiskGenius.

Programmet har også flere andre viktige funksjoner som gjør det nærmest uunnværlig. Du kan blant annet feilsøke og rette eventuelle feil på disker, og du kan bruke DiskGenius til å klone den nåværende harddisken til en større modell eller en raskere SSD. Da kan du bytte ut den interne disken uten å måtte installere Windows og alt annet på nytt.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.