Nylig trengte jeg en nettverkskabel på fem meter for å koble tv-en til en nyinnkjøpt repeater til nettverket. Kablene trodde jeg ikke at jeg manglet. Jeg har nemlig to fulle esker og en bærepose i et skap på kontoret fylt til randen med et bredt utvalg av forskjellige kabler, blant annet nettverkskabler.

Likevel måtte jeg ut på nettet for å kjøpe en ny nettverkskabel til den nette sum av 49 kroner. Og hvorfor måtte jeg det? Jo, fordi eskene mine med kabler er så uorganiserte at når jeg prøver å finne en bestemt kabel, ender jeg alltid opp med å trekke ut en klump på 50 x 50 centimeter med sammenfiltrede kabler av forskjellige typer.

Kabler fra en svunnen tid

Når min bedre halvdel spør meg hvorfor jeg har så mange kabler liggende som jeg åpenbart ikke trenger, er svaret at jeg har brukt 30 år på å samle dem. Det har passert ganske mye elektronikk, datautstyr, tv-er og annet i de ulike hjemmene jeg har hatt de siste 30 årene. Hver gang jeg har kjøpt nytt utstyr til hjemmet, følger det med nye kabler som passer til en eller annen ny standard.

Standardene som ble faset ut

En stor del av kablene mine har jeg ikke hatt bruk for på 20 år eller mer, men jeg har likevel tenkt at hvis jeg plutselig skulle få bruk for nettopp en IDE-kabel for å koble til en harddisk fra 1990-tallet, er det godt å vite at det ligger en slik i en av eskene mine klar til bruk.

Men sannsynligheten for at det behovet noen gang skulle oppstå, blir mindre og mindre etter hvert som tiden går. Mange kabler i samlingen min stammer enten fra utstyr jeg ikke lenger har, eller er til utdaterte standarder som for lengst er avløst av teknologisk overlegne alternativer. Slik er det sikkert også med noen av kablene du har.

Du kan trygt kaste kablene

Det gjelder for eksempel utdaterte SCART-kabler til tv og vhs-maskin, kabler til pc-ens gamle seriell-port, de gamle brede skriverkontaktene og diverse videokabler, som S-video eller kompositt, som en gang var den fineste tilkoblingen til f.eks. videokameraer. I tillegg kommer naturligvis alle kablene som på en eller annen måte fortsatt kan brukes i moderne utstyr, som forskjellige typer nettverkskabler og USB-kabler.

Jeg er ikke enig i at jeg bare skal kaste alle gamle kabler blindt, for hvis det er kabler jeg før eller siden kan få bruk for, er det ikke miljøvennlig hele tiden å kjøpe nytt i stedet for å bruke de gamle. Men det at jeg altså plutselig manglet en helt vanlig nettverkskabel, fikk meg likevel til å foreta en grundig opprydding i eskene med kabler. Derfor er de to eskene og bæreposen med kabler nå forvandlet til en mindre arkiveske med ledninger som fortsatt kan brukes.

Borte er de gamle SCART-kablene, IDE-kablene, VGA-kablene og andre som jeg med 100 prosent sikkerhet aldri mer kommer til å bruke. Jeg har også minsket utvalget av nettverkskabler ved å kaste de mest gulnede kablene, mens jeg har beholdt de kablene som lever opp til standarden Cat 6 eller nyere. En stor fordel – i tillegg til plassbesparelsen – er at det er slutt på ledningsklumper på størrelse med en labradorvalp. Nå har jeg orden i kablene og kan alltid finne det jeg trenger.

På de neste sidene får du en oversikt over 15 forskjellige kabler som kanskje finnes i kabelsamlingen din. De fleste av dem kan du trygt kaste. Husk å levere dem inn som elektronikk på gjenbruksstasjonen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.