«Hva sier du? Du faller litt ut … Det hakker litt … Kan du kanskje prøve å justere mikrofonen litt? Sitter du i kjelleren? Jeg kan nesten ikke høre deg. Kan du prøve å ringe opp igjen?» Det kan være frustrerende og irriterende å delta i en videosamtale der ly den ikke er særlig god. Du må ofte gjenta deg selv slik at personen i den andre enden kan høre hva som blir sagt. Dette er sikkert noe de fleste av oss har opplevd en eller gang i løpet av de siste årene.

Koronapandemien har gjort at vi bruker videosamtaleverktøy mye oftere enn før slik at vi kan holde kontakten med venner, familie og kolleger. Men en dårlig mikrofon kan altså dempe gleden ved de fleste samtaler, enten det er med sjefen eller barnebarna i den andre enden. De fleste datamaskiner er nemlig ikke ut styrt med spesielt gode mikrofoner. Dessuten er mikrofonene bygget inn i datamaskinens kabinett, så hvis datamaskinen for eksempel står én meter eller lenger unna deg, kan det også være vanskelig for mikrofonen å fange opp stemmen din.

Og det er ikke spesielt morsomt å måtte bøye seg ned for å snakke til datamaskinen, eller løfte den opp til munnen for å få lyden til å komme tydelig frem.

Fordeler med mobiltelefonen

Én løsning på problemet er å kjøpe en ekstern mikrofon til datamaskinen slik at lyden blir krystallklar. Men slike mikrofoner kan koste mye penger, og du har etter all sannsynlighet allerede en ganske god mikrofon som lett kan brukes til formålet: telefonen din. Her på redaksjonen har vi funnet et nytt og ganske smart program som lar deg bruke nettopp mikrofonen i mobiltelefonen i stedet for den som er bygget inn i pc-en. Programmet heter WO Mic og har flere fordeler.

For det første er mikrofonen i telefonen sannsynligvis nyere og bedre enn mikrofonen i pc-en. Det vil derfor være mindre bakgrunnsstøy som sjenerer, og lyden vil være dypere og mer naturlig. For det andre er det enklere å plassere mobiltelefonen nær munnen slik at lyden ikke må vandre så langt og risikerer å bli utvannet, lav eller forvrengt. Bare det at mikrofonen kommer nærmere vil utgjøre en stor forskjell på lydkvali teten. For å bruke programmet må du installere det på både telefonen og datamaskinen.

Når du har gjort dette, må du sette opp programmet – noe som tar under ett minutt. Deretter er det bare å åpne det programmet du pleier å bruke til videosamtaler på datamaskinen, f.eks. Skype eller Teams, og så velge din nye telefonmikrofon i programmet. Det eneste som kreves for at det skal fungere, er at telefonen og datamaskinen din er på samme trådløse nettverk. Når du er ferdig, stenger du helt enkelt appen på mobiltelefonen. Appen WO Mic er helt gratis å bruke både på mobiltelefonen og datamaskinen, og det fungerer uansett om du har en Android-telefon eller iPhone.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.