FM-radioen er på god vei ut, og vi må i stedet venne oss til å høre mer radio over Internett. Det er allerede mulig å lytte til direktesendt radio fra tradisjonelle radiostasjoner over Internett, men det er podkastene som vinner mest terreng, og det er det en god grunn til.

Podkaster kan du lytte til når som helst, og innholdet er ofte mer personlig og nisjepreget. Det finnes derfor ufattelig mange forskjellige typer podkaster som handler om stort sett alt du kan tenke deg. Uansett om du er interessert i skiskyting, Falklandskrigen, gamle drapssaker eller indisk mat, er det mulig å finne én eller flere podkaster som dekker området. I form av enten lengre serier eller enkeltsendinger.

Som regel er podkastene til og med gratis å høre på. Årsaken til podkastens suksess kan være at det er overraskende enkelt å produsere dem. Det å lage en podkast krever verken et dyrt og avansert lydstudio eller flere års erfaring fra å lede radioprogrammer. Du trenger bare en god idé, en mikrofon og en pc med de riktige programmene installert, så er du klar for å lage din egen podkast.

Spill inn og publiser podkasten din

I Fordelssonen kan du komme i gang med å lage podkaster ved å laste ned programmet Audacity. Programmet er det perfekte verktøyet til å ta opp alle slags lyder – både lydklipp som spilles av på pc-en og lyd fra en mikrofon koblet til pc-en din.

Audacity kan ta opp i flere ulike lydspor, og dette er en stor fordel i podkastproduksjon, hvor du for eksempel kan ha behov for å legge til et intervju som er tatt opp på et tidligere tidspunkt, eller en jingle. Ved å ta opp i flere spor er det mye lettere å holde styr på innslagene. Audacity er også et utmerket verktøy til å klippe og redigere opptakene, slik at du kan sørge for at lyden er optimal gjennom hele sendingen.

Klar for publisering

Når opptaket er gjort og ferdig redigert, er det på tide å dele det med omverdenen, og det kan du enkelt gjøre via nettjenesten Podbean. Podbean gjør det til en lett sak å laste opp og dele en podkast med andre.

Det er gratis å registrere seg som bruker, og når du har gitt podkasten en tittel og en beskrivelse, kan den raskt distribueres dit du ønsker. Du bestemmer selv hva podkasten skal handle om, og uansett hva du bestemmer deg for av tema for prosjektet, kan interesserte finne podkasten både ved å besøke Podbeans nettsider og ved å laste ned en app som er tilgjengelig for både Android- telefoner og iPhoner, slik at det er enkelt for venner og familie å få med seg opptaket.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.