Vi skulle tro det ville være vanskelig å videreutvikle noe så enkelt som en datamus. Det er tross alt nesten 60 år siden den første musen ble skjøvet over en bordplate for å styre en liten musepeker på skjermen. De seks musene vi har testet på de neste sidene er beviset på at det fortsatt skjer spennende ting på musefronten.

Musene er ikke lenger avhengige av lange, irriterende kabler, for de kan ofte kobles til datamaskinen med både Bluetooth og sin egen lille trådløse adapter til USB-porten, som gir forbindelse til musen i samme øyeblikk som den settes i datamaskinen. Den første prototypen av en datamus fra 1964 hadde bare én knapp, men i dag kan du få mus med veldig mange knapper. En av musene i testen vår har til og med en liten vekslerknapp som gjør at de andre knappene kan tildeles to funksjoner.

Det er også et langt hopp fra den opprinnelige tunge trekroppen på den første museprototypen til de aller letteste musene i dag. Den letteste musen i testen vår veier bare 59 gram og er utstyrt med teflonputer slik at den beveger seg nesten friksjonsfritt over musematten. Datamus er i dag blitt så avanserte at de har et helt eget innstillingsprogram til Windows. Her kan du endre hva som skjer når du trykker på knappene, og i mange mus kan du også endre mønsteret i det kulørte LED-lyset som strømmer ut av musen.

Ofte kan det samme programmet også styre innstillingene på tastatur og annet tilbehør fra samme merke til pc-en, så det er verdt å vurdere å kjøpe tastatur og mus fra samme produsent.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.