I mine 30 år som pc-bruker er det én ting som stort sett aldri har endret seg, nemlig hvordan jeg bruker musen. Datamus har riktignok fått flere knapper i årenes løp, men måten jeg har brukt dem på, har vært uendret siden jeg ble vant til å bruke rullehjulet. Jeg bruker hjulet, høyre- og venstreklikk, og det er stort sett det.

Selv om musen jeg bruker i dag, har flere knapper, har jeg aldri brukt dem. Jeg har ikke sett behovet, men har tenkt at det sikkert er noe man bruker til pc-spill. Inspirasjonen til endelig å få mer nytte av musen har imidlertid innfunnet seg etter at jeg ble kjent med det fine programmet X-Mouse Button Control.

Kort fortalt er programmet et stort innstillingsverktøy til musen. Du kan nemlig velge selv hva rullehjulet og de forskjellige knappene på musen skal brukes til. Du kan blant annet angi at muse hjulet skal brukes til å zoome i stedet for å bla.

Mens disse innstillingene er nyttige i seg selv, har vi bare så vidt nevnt programmets egentlige verdi: Du kan nemlig velge å la musen oppføre seg forskjellig avhengig av om du bruker for eksempel Filutforsker, Word eller andre programmer. Du kan faktisk stille museknappene individuelt for alle programmene.

To standardknapper

Etter å ha eksperimentert en hel del med X-Mouse Button Control har jeg imidlertid kommet til én viktig innsikt:

Du bør holde fast ved standardfunksjonene på høyre og venstre muse-knapp. Det er ganske enkelt for forvirrende å sette disse knappene til noe annet enn standardinnstillingene. For det første fordi disse funksjonene sitter i ryggraden. For det andre er det vanskelig å navigere på pc-en hvis ikke disse knappene fungerer som normalt.

Programmet kommer langt bedre til sin rett med de øvrige museknappene. De krever fortsatt tilvenning, men når du først nærmer deg det optimale opp-settet for din måte å bruke maskinen på, har du virkelig stor hjelp av programmet i hverdagen.

Innholdet er kun for abonnenter

Logg inn i Fordelssonen for å se innholdet.
Ennå ikke abonnent? Prøv for kun kroner 29,-
  • Som abonnent får du:
  • Tilgang til over 500 sikre og gjennomtestede programmer
  • Grundige veiledninger på norsk
  • Tilgang til å stille tekniske spørsmål hele døgnet
  • De nyeste testene og anmeldelsene
  • De siste 12 utgavene av bladet digitalt
  • Det trykte bladet levert på døra
Alt innholdet i Fordelssonen er utvalgt av Komputer for alles redaksjon og kan fritt lastes ned av bladets abonnenter. Vår eksperter har testet det med markedets ledende sikkerhetsverktøy for å sjekke at det er 100 prosent fritt for virus og andre sikkerhetstrusler, slik at det er trygt på bruke det på pc-en. Som abonnent på Komputer for alle kan du alltid bruke supporttjenesten vår til å stille spørsmål om programmer og annet innhold i Fordelssonen. Du finner supporttjenesten på komputer.no/support.